Hlavní obsah

Eric Clapton se klaní poctivému blues

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Eric Clapton, jeden z nejoriginálnějších kytaristů hudební historie a respektovaný představitel blues, je podepsán pod dvěma novými kolekcemi. Na 2DVD Crossroads Guitar Festival je zachyceno jeho charitativní setkání s kolegy, na Session for Robert J pokračuje ve vyznání lásky k bluesmanovi Robertu Johnsonovi.

Foto: HZS Zlínského kraje

Transport zraněného v těžkém terénu.

Článek

V The Cotton Bowl v texaském Dallasu se 4. června letošního roku se sešli významní rockoví kytaristé, jejichž hra a způsob tvorby se dotýkají blues. Na Crossroads Guitar Festival je sezval Eric Clapton se záměrem nabídnout divákům skvělou hudbu a posbírat další finanční prostředky pro Crossroads Centre, které založil v roce 1997. To se zabývá prevencí a léčbou závislosti na drogách, s níž má Clapton zkušenosti ze začátku 70. let.

Clapton koncert zahájil příznačnou skladbou Cocaine a posléze zval na pódium osobnosti blues. Zahrát i zazpívat přišli Carlos Santana, John McLaughlin, Steve Vai, Eric Johnson, skupina ZZ Top, James Taylor a další hvězdy.

DVD je opatřeno rozhovory s hudebníky a řeč se točí nejenom kolem festivalu samotného, ale i kolem charitativní činnosti v hudbě.

Za Robertem Johnsonem

Další Claptonův komplet nazvaný Sessions for Robert J nabízí CD a DVD s hudbou Roberta Johnsona, legendárního amerického bluesmana. Ten vstoupil na scénu začátkem 30. let minulého století a během krátké kariéry nahrál skladby, které se staly bluesovými hymnami. V roce 1938 byl údajně otráven svou žárlivou milenkou.

Clapton se mu letos poklonil již na albu Me And Mr. Johnson. Na CD části aktuální kolekce jsou koncertní verze skladeb z uvedené desky a jako nádavek ty, které se na Me And Mr. Johnson nevešly.

DVD je rozděleno na více částí. Několik Johnsonových písní v Claptonově podání je z koncertu v londýnské Royal Albert Hall, další ze zkoušky před festivalem Crossroads, jiná várka je záznamem nahrávání ve studiu, v němž Johnson své písně realizoval, a zbytek je z Claptonova hotelového pokoje.

Blues stále inspiruje

Vracet se k dřevnímu blues v jednadvacátém století vypadá trochu jako pošetilost. Znalci původních Johnsonových nahrávek sotva ocení poměrně nablýskaný zvuk Claptonových verzí. Král ale upravoval krále.

Oba muzikanti byli a jsou bluesovými osobnostmi, mají vlastní styl, a tudíž mandát vzájemně se podporovat. Clapton to tak pochopil, při realizaci svých verzí ctil přirozeně originál a neztratil nic z bluesové jiskřivosti a upřímnosti.

Eric Clapton: Crossroads Guitar Festival (2DVD)

Eric Clapton: Crossroads Guitar Festival (2DVD) Warner Music, 253 min.

Eric Clapton: Crossroads Guitar Festival (2DVD) Warner Music, 253 min. Eric Clapton: Sessions for Robert J

Warner Music, 43:11 (CD) a 97 (DVD)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám