Hlavní obsah

Erbenovská výstava v pražském Klementinu představuje texty, kresby a archiválie

Právo, ČTK, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí uplynulo 200 let od chvíle, kdy se v Miletíně v Podkrkonoší narodil český básník, literát a dramatik Karel Jaromír Erben. Jeho dramatický životní příběh i rozsáhlé dílo připomíná výstava, která se koná v přízemí pražského Klementina. Expozice čítá desítky archiválií, dokumentů, textů a kreseb.

Foto: Novinky

Na výstavě v Klementinu jsou prezentována nejen různá vydání knih pohádek a sbírek, ale i rukopisy.

Článek

Své místo na ní má i ukázka kostýmů z filmu Kytice režiséra Františka Antonína Brabce, které zapůjčily barrandovské ateliéry. Výstavu o významném českém autorovi připravila Národní knihovna a Památník národního písemnictví. Expozice potrvá do 14. ledna příštího roku.

Na výstavě jsou prezentována nejen různá vydání knih pohádek a sbírek, ale i rukopisy. K vidění je například manuskript Erbenových příležitostných veršů, rukopis pohádky Dlouhý, Široký a Bystrozraký, zlomek rukopisu pohádky Pták Ohnivák a liška Ryška a další.

Reklama

Související témata:

Související články

Laskavý svět vypravěče Svěráka

Po mimořádném úspěchu Povídek dramatika, scenáristy, herce a nyní i prozaika Zdeňka Svěráka, kterých se prodalo sto tisíc výtisků, se autor nechal přemluvit...

Druhá cesta do hlubin Sealovy duše

Sealova deska Soul měla velký úspěch. Zpěvák se proto rozhodl znovu vstoupit do „šedesátkové“ řeky, nechat své fanoušky vzpomínat (až na to, že většina jeho...

Výběr článků

Načítám