Hlavní obsah

Elliott Sharp ukáže novou tvář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Novou podobu své tvorby by měl ve středu v pražském klubu Vagón předvést přední představitel newyorské scény improvizované hudby Elliott Sharp, který v Praze vystoupí v rámci turné The Velocity of Hue - solo acoustic 2004.

Foto: archiv autora.

První místo získali hráči družstva KM-net Kroměříž.

Článek

Kytarista, který za pomocí efektů vytvářel hutné zvukové stěny, se obrátil k čistému zvuku nástroje. V osmdesátých letech přitom pomáhal posouvat hranice rocku. Reprezentant totální improvizace experimentoval nejen se strukturami, když využíval smyček, ale také se zvukem, blížil se až k brutálnímu noise.

V jeho přístupu se snoubily postupy avantgardního rocku s free jazzem a soudobou hudbou, neboť Sharp studoval u skladatele Mortona Feldmana. Před časem uvedl dokonce Agon jednu Sharpovu skladbu v rámci Maratónu soudobé hudby. Sharp, který vedl soubory Carbon, Semantics a naposled Terraplane, spolupracoval s řadou dalších newyorských avantgardistů, jako je harfenistka Zeena Parkins či John Zorn, ale také se Soldier String Quartetem a Kronos Quartetem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám