Hlavní obsah

EK schválila fúzi vydavatelství Sony a BMG

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Evropská komise v úterý podle očekávání schválila fúzi hudebních vydavatelství BMG a Sony Music, dvou z pěti největších firem v oboru. Společný podnik ponese jméno Sony BMG a sídlit bude v New Yorku. Sloučení ještě musejí schválit regulační orgány v USA, které se mají vyjádřit v nejbližších dnech, možná už dnes. S jejich souhlasem se ale počítá.

Foto: Shotokan Karate Klub ATTFIS Ostrava

Amálie Ondroušková - zlato

Článek

Sony je druhou největší firmou v oboru, BMG pátou. Ani po sloučení však nepředstihnou vydavatelství Universal Music ze skupiny Vivendi.

"Spojení bylo povoleno bez jakýchkoliv podmínek," uvedl mluvčí BMG. Evropská komise nicméně uvedla, že bude sektor dále pozorně sledovat, zda fúze neohrozí konkurenční prostředí. Sledovat bude zejména, zda nerostou ceny a neklesá šíře nabídky.

Spokojenost vyjádřil i ředitel společnosti Sony Music Andrew Lack, který povede také společný podnik: "Jsme potěšeni, že Evropská komice pochopila, že vytvoření Sony BMG je nutnou odpovědí na současnou situaci na trhu."

Pokles tržeb

Prodej hudebních nosičů po celém světě od konce devadesátých let klesá. Připisuje se to klasickému pirátství, kdy se lisují nelegální kopie desek, stahování hudby z internetu, ale také zájmu o jiné druhy zábavy, ať už o DVD nebo o mobilní telefony.

Nová společnost také plánuje, že propustí čtvrtinu ze svých zaměstnanců, tedy asi dva tisíce lidí.

Firma BMG, která sídlí v Německu, už delší dobu hledala partnera. V závěru devadesátých let totiž přestala mít možnost v Evropě distribuovat nahrávky z katalogu americké firmy MCA. Ta se totiž spojila s PolyGramem a vytvořila největší firmu v oboru Universal.

Spojování hudebních gigantů není výjimečné

O sloučení se z podobných důvodů jako Sony a BMG od druhé poloviny 90 let pokoušela i další dvě velká hudební vydavatelství. Trojka v oboru EMI plánovala fúzi se čtvrtou největší firmou Warner Music, loni od tohoto záměru však definitivně upustila. Antimonopolní úřady s ním nesouhlasily. Fúze by totiž změnila poměr sil na trhu.

K předchozí velké fúzi, došlo na přelomu 80. a 90. let, kdy firma EMI koupila společnost Virgin. Tehdy se snížil počet velkých vydavatelství z šesti na pět, po vzniku Sony BMG poklesne na čtyři.

Kdo u Sony a kdo u BMG

U Sony vydávají například Michael Jackson, David Bowie, Anastacia, Barbra Streisand, Jennifer Lopez, Pearl Jam či Aerosmith, BMG v poslední době slaví úspěch především se Superstar. Z činných interpretů má v katalogu Christinu Aguileru a Avril Lavigne. V archivu má jedinou skutečně velkou hvězdu, za to zcela mimořádnou - Elvise Presleyho.

V České republice vydává u firmy Sony Music Bonton například Dan Bárta, J.A.R., Monkey Business, Dan Landa či Jarek Nohavica, ale také Pražský výběr. 

Reakce tuzemských poboček

Jaký bude mít fúze vliv na tuzemské pobočky obou firem, zatím jasné není. Lucie Zajícová ze společnosti BMG uvedla: "Zatím se to neví, řešit se to bude až poté, co fúzi odsouhlasí ve Spojených státech." Stejné informace poskytla i pražská pobočka Sony s tím, že se ještě čeká na reakci v Asii.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám