Hlavní obsah

Sloučením BMG a Sony Music vznikne nový gigant

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

FRANKFURT

Německá společnost Bertelsmann a japonská Sony odstartovaly konsolidaci hudebního průmyslu sdělením, že spojí hudební divize BMG a Sony Music Entertainment. Vznikne tak druhý největší hráč na světovém trhu, hned za americkou firmou Universal Music. Další podobné kontrakty ale zřejmě přijdou už ve velmi krátké době.

Foto: Marek Velebný

z vernisáže

Článek

Opět se hovoří také o sloučení EMI a Warner Music, tedy rovněž významných subjektů mezi nahrávacími společnostmi. EMI sice o záměru koupit Warner Music informovala už před několika lety. Nyní se zdá, že si financování zajistí od konsorcia několika bank.

Bertelsmann oznámil, že se společností Sony Music založí společný podnik, v němž budou mít oba subjekty rovný majetkový podíl. Motivem tohoto kroku je především zastavit ztráty, kterým teď musí čelit řada nahrávacích firem v důsledku poklesu prodeje hudebních nosičů. Nový podnik se bude jmenovat Sony BMG a v jeho čele bude stát Rolf Schmidt-Holz z BMG.

Dohoda o sloučení je ale zatím předběžná, protože vzhledem k velikosti fúze se k ní budou muset vyjádřit i regulační orgány v Evropské unii a ve Spojených státech. Ty už měly výhrady vůči spojení EMI a Warnerů. Pokud bude návrh schválen, součástí nového podniku BMG a Sony Music nebude hudební publikační činnost, ani fyzická distribuce nebo výroba hudebních nosičů.

Podle zástupců společnosti Bertelsmann nebude součástí návrhu žádná hotovostní složka a firmy se propojí pouze formou akciového převodu.

O Warner Music je zájem

Co se týče informace ohledně sloučení EMI a Warner Music, EMI není jedinou společností, která si na Warner Music brousí zuby. Management americké firmy sice předběžně počítá s návrhem britské EMI, v úvahu ale bere i spekulace, že by jejím novým majitelem mohl být rovněž americký podnikatel izraelského původu Haim Saban. Ten by šel do boje o EMI zřejmě s bývalým šéfem firmy Seagram Edgarem Bronfmanem.

Pokud by vyšel záměr sloučit firmy EMI a Warner, spatřil by světlo světa obr, kterého by převyšovala jen společnost Universal Music. Ta zůstane na vrcholu i po případné fúzi BMG a Sony Music Entertainment. Pod hlavičkou EMI/Warner Music by se pak společně objevili umělci jako je Frank Sinatra, britská legenda Beatles či zpěvačka Madonna. Pod BMG/Sony by zase patřil Michael Jackson či americká popová hvězdička Britney Spearsová.

V případě, že se podaří prosadit oba návrhy, tedy sloučení EMI s Warner Music a BMG se Sony Music, není jasné, kdo z nich se ocitne na druhém místě. Podle předběžných kalkulací to s největší pravděpodobností bude právě Sony a BMG.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám