Hlavní obsah

Einstürzende Neubauten oslaví v Lucerně 25 let

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V pražské Lucerně vystoupí na velikonoční pondělí legendární berlínská industriální skupina Einstürzedne Neubauten. Soubor je na turné k pětadvaceti letům existence, čemuž je podřízen i výběr repertoáru, který přiblíží celou historii kapely.

Článek

Současné obsazení, v němž s původními členy - zpěvákem Blixou Bargeldem, percussionistou N. U. Unruhem a baskytaristou Alexanderem Hackem - hrají další percussionista Rudi Moser a kytarista Jochen Arbeit, doplní hosté. Kapela však jejich jména tají: "Speciální hosté budou odhaleni až v den jednotlivých akcí."

Skupina vznikla v roce 1980 na kvasící berlínské scéně. Její členové se rozhodli tvořit po svém, protože žádný z hudebních stylů, ani doznívající rebelský punk, ani temný post punk, jim nevyhovoval. Rockové nástroje - zkreslenou kytaru a basu - doplnila řada kovových perkusí, plastové barely, bourací kladivo a další zdroje hluků. Právě jejich využití se stalo poznávacím znamením raných alb Kollaps, Zeichnungen des Patienten O.T.  a Halber Mensch.

Soubor reprezentující hnutí geniálních diletantů v devadesátých letech rozšířil záběr. Úderné skladby vyvažovaly jemnější a vzdušnější písně, v nichž se objevovaly i akustické nástroje. Skupina sice ztratila část původních fanoušků, ale dařilo se jí neustrnout, k čemuž přispěla i práce pro divadlo (inscenace Schwabova Fausta) na rozhlasových hrách (Millerův kus Die Hamletmaschine).

Že Blixa Bargeld, který po léta doprovázel na kytaru Nicka Cavea, se nemínil zpronevěřit kořenům potvrdila poslední dvě alba Silence Is Sexy a zejména poslední Perpetuum mobile. Jen vedle obligátní němčiny dostala větší prostor mezinárodní angličtina. Desky potvrzují, že i po čtvrt století na scéně se neubauteni nevyčerpali.

Reklama

Výběr článků

Načítám