Hlavní obsah

Dylan konečně dodal svou řeč k Nobelově ceně, hraje v ní klavír

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý laureát Nobelovy ceny za literaturu má dodat také přednášku. Bobu Dylanovi to trvalo skoro rok, ale nakonec se Švédové dočkali.

Foto: Sony Music

Bob Dylan

Článek

Cena pro amerického písničkáře byla ohlášena už v říjnu 2016. Podivínský Dylan to ale nejdřív úplně ignoroval a později řekl, že tam možná zajede příští rok. Akademie se nejdříve s Dylanem vůbec nemohla spojit a ani on s navázáním kontaktu nespěchal, takže nebylo jisté, zda má o cenu vůbec zájem.

Svou přednášku natočil v Los Angeles a poslal ji do Švédska jako audionahrávku s tichým klavírním doprovodem. Vypráví o tom, které jeho písně souvisí s literaturou, i o svých hudebních láskách. Vzpomíná, jak ho ovlivnila jména jako Buddy Holly a Leadbelly.

Z knížek jmenuje třeba Melvillova Moby Dicka, Remarqueův román Na západní frontě klid a Homérovu Odyseu.

Když nějaká písnička dojme člověka, jde spíš o to, že dobře zní, než o to, jaké všechny významy skrývá, domnívá se Dylan. Písničky nejsou literatura. „Mají se zpívat, ne číst,“ dodal.

Nobelovu cenu převzal Bob Dylan začátkem dubna ve Stockholmu, vymínil si ale, že tam nebude veřejnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám