Hlavní obsah

Dvořákova Praha se vrací ke hvězdám

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S programem čtrnáctého ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha seznámil včera na online tiskové konferenci jeho ředitel Jan Simon. Festival, který se koná od 6. do 24. září, se vrací ke kombinaci domácí interpretační špičky se světovými hvězdami.

Foto: Nadia F. Romanini

Klavírista András Schiff bude rezidenčním umělcem festivalu.

Článek

„Vede nás obrovská víra v to, že lidé mají potřebu se setkávat. Česká kultura dlouhou dobu nezažila tak obtížnou situaci, ale vize festivalu nás žene dopředu. Přistupujeme ke všemu s pokorou, ale i s nejušlechtilejšími záměry,“ řekl Jan Simon.

Festival uctí 180. výročí narození Antonína Dvořáka i 1100 let od smrti svaté Ludmily, jíž bude věnováno provedení Dvořákova oratoria Svatá Ludmila v katedrále sv. Víta.

Roli rezidenčního umělce festivalu přijal letos klavírista sir András Schiff, který se představí jako sólista, jeden z mentorů veřejných mistrovských kurzů i dirigent České filharmonie. Ta se podělí o roli rezidenčního orchestru s Bamberskými symfoniky, obě tělesa propojuje osobnost dirigenta Jakuba Hrůši. V podání obou těles zazní obě řady Dvořákových Slovanských tanců. Kurátorem komorní řady je izraelský klavírista Boris Giltburg.

Ze světových orchestrů bude Dvořákova Praha letos hostit i Filarmonicu della Scala pod vedením Andrése Orozco-Estrady, jíž je svěřen zahajovací koncert. Zážitkem bude i dvojí hostování Vídeňských filharmoniků s Herbertem Blomstedtem, orchestru Academy of St. Martin in the Fields s Joshuou Bellem a Cameraty Salzburg s Françoisem Leleuxem.

Na koncertu Mladých filharmoniků s dirigentem Tomášem Netopilem zazní premiéra skladby Lukáše Sommera Dvořák Airlines. Festival nabídne i řadu dalších hvězd a akcí, mimo jiné tradiční Rodinný den a výlet Po stopách Antonína Dvořáka, který povede na zámek Maleč.

Vstupenky na festival jsou od včerejška v prodeji na webu Dvořákovy Prahy.

Reklama

Výběr článků

Načítám