Hlavní obsah

Dům Boba Marleyho vyhlásí národní památkou

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jamajský dům krále reggae Boba Marleyho bude vyhlášen za národní památku. Marley by tento týden oslavil 61. narozeniny, zemřel na rakovinu v roce 1981.

Článek

Jméno Boba Marleyho působí jako reklamní magnet už léta a na Jamajce si ho opravdu váží, ostatně je to jejich jediná megahvězda, kterou zná skutečně celý svět a nejen hudebníci.

Marley se narodil ma jamajském venkově 6. února 1945 a později se přestěhoval do hlavního města Kingstonu. Jeho náboženství (rastafariánství) a bída, kterou viděl všude kolem, z něj udělala vizionáře a mluvčího chudých a utlačovaných.

Především byl ale hudebním géniem. V mládí na něj působila rhytm and bluesová hudba, kterou slýchal z rádia (Ray Charles, Fats Domino a další) a současně místní muzika zvaná ska. To vše se zrcadlí v jeho vlastním stylu, který si časem vytvořil. První singl Judge Not natočil roku 1962 a zanedlouho potom založil skupinu The Wailing Wailers. Wailers vydali roku 1963 singl Simmer Down a ten se stal na Jamajce senzací, ale to ještě z Marleyho neudělalo světovou star.

Teprve začátkem 70. let, po setkání s Chrisem Blackwellem z Island Records prorazil v západním světě. Roku 1973 vyšly na albu Burnin geniální hity I shot the Sheriff a Get Up Stand Up. Následoval Exodus, Jammin, No Woman No cry a spousta dalších dodnes populárních písní, kterých mohlo být více, kdyby Marley v květnu 1981 v Miami nepodlehl rakovině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám