Hlavní obsah

Držitelé Ceny Anděl Beata Hlavenková a HRTL rozezní Bořislavku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední květnové úterý čeká návštěvníky foyer pražského Bořislavka Centra netradiční hudební zážitek. V rámci série benefičních koncertů Piana do škol se představí klavíristka, skladatelka Beata Hlavenková s performerem, „hráčem“ na modulární syntezátor Leošem Hortem (alias HRTL). S nimi vystoupí i skladatel Karel Havlíček, autor hudby k filmům či seriálům.

Foto: archiv umělkyně

Beata Hlavenková

Článek

„Na projektu Piana do škol i na sérii těchto koncertů se mi líbí, že se setkáváme napříč věkem a statusem – jsme tam my, co se hudbou živíme, ale s námi také úžasné klavíristky a klavíristé, kteří ještě studují,“ říká Beata Hlavenková.

Koncert začíná v 18:30 a stojí 300 korun. Veškerý výtěžek míří na nákup klavírů pro české základní umělecké školy.

Zpěvačka Beata Hlavenková: Nechci lidi hudbou urážet ani je rušit

Kultura

Koncerty na Bořislavce se konají od února do června, vždy poslední úterý v měsíci. Jsou součástí jedinečného projektu Piana do škol, který organizuje rodinná nadace Karla Komárka. Navíc jsou také součástí dlouhodobého záměru KKCG, aby se z Bořislavka Centra stal kulturní prostor a místo pro setkávání lidí.

Dosud si diváci mohli na benefičních akcích vychutnat vystoupení kapely No Name, Marcella či fenomenálního pianisty Emila Viklického – a to vždy v kombinaci s žáky základních uměleckých škol. V červnu pak ještě zahraje se svou kapelou Jaroslav Uhlíř.

Projekt Piana do škol

  • Pomáhá základním uměleckým školám na cestě za novým nástrojem.
  • Prvních osm pian a tři klavíry zakoupila rodinná nadace manželů Komárkových v září 2020 v reakci na to, že je po návštěvě předsedy Senátu Miloše Vystrčila na Taiwanu odmítl čínský klient.
  • Do grantové výzvy tehdy podalo žádost 152 škol, komise jich vybrala 56, z nichž 11 obdrželo nástroj okamžitě. Dalších 45 škol bylo zařazeno do veřejné sbírky.
  • Do konce roku 2021 se mezi lidmi vybralo 9 855 000 Kč a všechny školy se mohly radovat z nového nástroje. Druhé kolo sbírky Piana do škol odstartovalo 1. prosince 2022.
  • Cílem je, aby 21 základních uměleckých škol z 11 krajů ČR získalo nástroje (pět klavírů a 16 pianin) v celkové hodnotě 10 279 000 Kč.

Projekt Piana do škol pomáhá i letos

Kultura

KVIFF: Koncert na křídlech klavírů ve znamení souboje Brzobohatého a Brouska

MFF KV

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám