Hlavní obsah

KVIFF: Koncert na křídlech klavírů ve znamení souboje Brzobohatého a Brouska

Právo, rea

Koncert Báry Polákové, Ewy Farné, ale také souboj klavírů Ondřeje Brzobohatého s Ondřejem Brouskem rozezněl v sobotu navečer karlovarský Poštovní dvůr. V rámci 55. ročníku mezinárodního filmového festivalu se tu totiž konal benefiční koncert pro křídla v rámci projektu Piana do škol. Lidé se na koncert mohli přijít podívat zdarma.

KVIFF. Poštovní dvůr KKCG, Koncert pro křídlaVideo: Novinky

 
Článek

Projekt Piana do škol začal rozhodnutím Karla a Štěpánky Komárkových loni v září, kdy čínský odběratel v důsledku návštěvy české senátní delegace na Tchaj-wan odmítl objednávku klavírů značky Petrof.

Manželé Komárkovi prostřednictvím své nadace Karel Komárek Family Foundation nové nástroje odkoupili a věnovali českým základním uměleckým školám.

Foto: Petr Horník, Právo

Ondřej Brzobohatý a Ondřej Brousek

Na těch je totiž nových kvalitních nástrojů nedostatek. Odborná komise přišla na to, že ze 152 škol, které o nový klavír zažádaly, je průměrné stáří klavírů až 49 let.

Pianina a klavírní křídla by se běžně měla měnit po deseti, maximálně patnácti letech.

Loni v listopadu proto byla spuštěna veřejná sbírka na podporu dalších škol. Jejím cílem bylo nejen získat dost peněz, aby školy mohly mít nový klavír, ale i zpřístupnit projekt co nejširšímu publiku.

Výrobce klavírů Petrof podpořil sbírku ihned. V ten samý den, co se sbírka spustila, věnovala tato společnost pěti školám nové pianino.

Foto: Petr Horník, Právo

Bára Poláková na Koncert pro křídla

Na sbírku začali rychle přispívat dárci napříč Českou republikou i ze zahraničí. Dosud se podařilo nashromáždit 9 063 084 Kč.

Projekt Piana do škol sice začal jako spontánní rozhodnutí, ale nyní je z něj celorepublikový fenomén, jenž kráčí do finálové rovinky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám