Hlavní obsah

Dostál pro Benettonovy ruce v Lidicích

Právo, hav, gö
LIDICE, PRAHA

Záměr postavit na pietním území v Lidicích čtyřicetimetrovou sochu italského sochaře Toniho Benettona sestávající z deseti navzájem propletených ocelových prutů znázorňujících sepjaté ruce, podpořil i ministr kultury Pavel Dostál.

Foto: ZOO Ostrava

Kvido oslavuje se svou rodinou

Článek

Jak řekl Právu poté, co se dozvěděl, že je v depozitáři model, pojal nápad realizovat ho. "Na studii jsme věnovali tři milióny korun," sdělil Dostál. Zároveň poznamenal, že na postavení monumentální plastiky, která nemá v Evropě obdobu, by se měli podílet sponzoři.

Na ty také zřejmě spoléhá nejvíce ředitelka lidického památníku Marie Tělupilová

Na ty také zřejmě spoléhá nejvíce ředitelka lidického památníku Marie Tělupilová"Přípravné práce, jako architektonickou soutěž, studii, geologický průzkum, hradí ministerstvo kultury. Sehnat další peníze už bude na památníku, rádi bychom to zvládli ze sponzorských darů," tvrdí Tělupilová.

Ne všem se ovšem záměr se čtyřicetimetrovou železnou plastikou líbí. Mezi kritiky patří i starosta Lidic Václav Zelenka. "Kolik bude celá věc stát peněz, to je zcela věcí Lidického památníku. Kasy obce a památníku jsou oddělené, proto se obec rozhodně nebude finančně podílet na postavení díla Toniho Benettona na pietním území. Kam postavit čtyřiceti metrové dílo, je věcí architektů, ale mě osobně se taková výška nelíbí. Jednoho takhle vysokého jsme se konečně zbavili a další si tam postavíme, to mi vadí. Ale jak říkám, není to věc obce, ale památníku," řekl Právu Zelenka

Ředitelce Tělupilové výška sochy nevadí. "S výškou díla zatím problémy nemáme. S nedalekým ruzyňským letištěm jsme již jednali. Tam, kde by "sepjaté ruce" měly stát, letové dráhy nevedou. Tam tedy problém nebude. Uvidíme, jak úřady či památkáři, ale tak daleko ještě nejsme," řekla ředitelka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám