Hlavní obsah

Don Giovanni jako past na cizince

Novinky, Radmila Hrdinová
PRAHA

Početnou rodinku pražských inscenací Mozartova Dona Giovanniho, určených především turistům, rozhojnila další, kterou uvádí Česká komorní opera reprezentovaná uměleckou ředitelkou Reneé Nachtigallovou, prezidentem Todorem Rističem a šéfrežisérem Martinem Otavou.

Foto: ilustrační foto - poskytl KÚ Plzeňského kraje

Plzeňský kraj připravuje brožuru "Svatební den v Plzeňském kraji a bavorském příhraničí: romantika i dobrodružství".

Článek

Hraje se v Divadle na můstku, kde sídlí i Rističův loutkářský institut. V prvním patře se nachází nově rekonstruovaný historický sálek, v němž Česká komorní opera hodlá navázat na "bohatou tradici šlechtického divadla, provozovaného v pražských palácích a zámcích v 18. a 19. století" komorními inscenacemi nabízejícími "dosud neznámý pohled na operní díla". Proto si tvůrci zvolili úpravu Jana Křtitele Kuchaře, která Dona Giovanniho redukuje na smyčcový kvartet a výběr zřetězených árií a ansámblů.

Až potud by bylo vše v pořádku a věřím, že by se diváci mohli těšit z celkem půvabného "rodinného" Giovanniho, kdyby ovšem to, co jsem zhlédla spolu s přibližně stovkou diváků, vesměs cizinců, nemělo až příliš daleko ke slibovanému uchvácení "vynikajícími výkony sólistů našich předních scén, nápaditou režií, výpravnými historickými kostýmy i dekorativní scénou barokního divadla".

Co se prvního týče, sólistické obsazení osvědčeného typu KMČ (=kdo má čas) obsahuje vskutku kromě jmen méně známých i uznávané špičky v daném oboru (Aleš Briscein, Jevhen Šokalo), s výpravnými historickými kostýmy i dekorativní scénou už to bylo horší, ale budiž. Jenže co z toho, když po hudební stránce šlo o produkci, kterou nelze nazvat jinak než šmírou, v níž se marně honili udýchaní sólisté s kvartetem nepříliš sehraných muzikantů, o stylové interpretaci ani nemluvě, nápaditá režie se omezila na operní posunčinu či nudné postávání. To vše za jednotnou turistickou cenu 870 Kč.

Dojem z Dona Giovanniho České komorní opery vede k podezření, že jde jen o další past na cizince, jaká se nabízí například v desítkách pražských kostelů každý podvečer bez záruky skutečné kvality.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám