Hlavní obsah

Dokonalá kuchyň bez ženy v norském filmu

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snímek Benta Hamera Povídky z kuchyně, kterému jen těsně unikla oscarová nominace, se vrací do Norska 50. let XX. století. Nečteme si ale z historické učebnice, ani si nemůžeme prohlížet módu a účesy tohoto divného desetiletí. Jde o absurdní až hořkou komedii ze zimní vesnice na samotě.

Foto: Vratislav Konečný

Když se zpívají koledy

Článek

Režisér se inspiroval švédskou firmou IKEA, která zkoumala pracovní pohyb hospodyněk, aby vytvořila model ideální kuchyně. Utahuje si z toho, k čemu se také nechají propůjčit vědci a všichni ti, kdo stále věří, že lze zracionalizovat a zefektivnit alespoň lidské životy, když už ne třeba státní správu.

Ideální kuchyň pro osamělého muže

Do Norska, tehdy chudšího bratra švédského prosperujícího a za války vůči Hitlerovi neutrálního státu, přijíždí několik švédských pozorovatelů. Mají po následující týdny pečlivě zaznamenávat domácí, kuchyňské zvyky vybraných norských podivínů a starých mládenců, aby pomohli navrhnout kuchyně i pro osamělé muže - ve Skandinávii byl boj za rovnoprávnost mezi muži a ženami vždy o krok napřed. Mezi nimi je i obyčejný úředníček Folke (Tomas Nosrtrom), který je umístěn u výstředního samotáře a "hostitele" Isaka (norský ibsenovský a shakespearovský herec Joachim Calmeyer). Má to o to těžší, že mezi oběmi krajinami panuje poválečné napětí a výčitky.

Absurdní groteska vzdáleně připomene Polanského dramata ze šedesátých let i staré filmy severské samoty a zádumčivosti. Ale co navíc, Hamerova komediální nadsázka o "velkém bratrovi", který se dívá, výborně funguje. Dovede si ironicky pohrávat s drobnými detaily lidské intimity, na které jsou krátcí všichni sociální a kuchyňští inženýři, stejně jako hlasatelé modelů ideálního životního stylu.

Realita kontra umělý model

Co když hostitel i pozorovatel začnou spolu místo "práce" rozmlouvat, nezřízeně pít a dokonce se spřátelí? Co potom s výzkumem, když člověk není krysou z krabice, kterou můžeme pozitivisticky zkoumat? Alespoň takhle poťouchle si Bent Hamer dobírá modernost v tomto velmi civilistickém, inteligentním a nakonec i dojemném filmu. Nelze v něm přehlédnout jistou nostalgii po starém dobrém světě, kde lidé měli chalupu, koně a obrázek maminky pověšený nad postelí. A nemuseli se zaobírat věcmi, jako je třeba "ideální kuchyň do vašeho bytu". Ale jedna věc je zajímavá, kromě ilustračních záběrů z úvodu se ve filmu objeví jen jedna žena. A to ještě (skoro) prostitutka, která nestoudně čůrá opilá u letadla. Něco těm všem starým mládencům přeci jen chybí.

Povídky z kuchyně, Norsko (2003), 95 min.

Povídky z kuchyně, Norsko (2003), 95 min.Režie: Bent Hamer, scénář: Bent Hamer, Jorgen Bergmar, kamera: Philip Otgard, hudba: Hans Mathisen, výprava: Billy Johansson. Hrají: Joachim Calmeyer, Tomas Nosrtrom, Bjorn Floberg, Reine Brynolfsson, Svene Anker Ousdal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám