Hlavní obsah

Do Rady ČT kandiduje známý kněz Czendlik

Právo, jp

V úterý a ve středu proběhne ve Sněmovně veřejné slyšení kandidátů do Rady České televize (ČT). Občanské spolky či veřejné organizace nominovaly 54 kandidátů na čtyři uvolněná místa radních. Mandát končí Jaroslavu Dědičovi, Jaroslavovi Maxmiliánovi Kašparů, Jiřímu Kratochvílovi a místopředsedovi Danielu Váňovi. Kratochvíl a Váňa znovu kandidují.

Foto: Hermína

Zbygniew Czendlik

Článek

Z úterního a středečního slyšení chtějí poslanci volebního výboru vybrat již tento čtvrtek dvanáct finalistů, o nichž bude v tajné volbě Poslanecká sněmovna  rozhodovat, zda čtyři z nich zasednou do kontrolního orgánu veřejnoprávní televize.

Mezi 54 uchazeči do Rady ČT je například známý a populární kněz Zbigniew Jan Czendlik, někdejší předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Petr Pospíchal, komentátor webu Info.cz Vratislav Dostál, který již v televizní radě pracoval, nebo psycholog a specialista na drogovou léčbu Ivan Douda.

Mezi hlavní úkoly Rady ČT patří kromě kontroly hospodaření i volba generálního ředitele ČT. Toho mají radní volit v září 2023, kdy skončí druhý mandát stávajícího šéfa Kavčích hor Petra Dvořáka.

Reklama

Výběr článků

Načítám