Hlavní obsah

Do Prahy zavítá zakázaná íránská zpěvačka

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Prahy přijede íránská zpěvačka Mahsa Vahdat, která byla podobně jako další umělci postavena mimo zákon radikálním íránským prezidentem Mahmúdem Ahmadínežádem. Povede tu 14. a 15. listopadu hudební dílnu, která nabídne úvod do staré perské hudby.

Článek

Bizarní zákazy zasahují íránskou kulturu a veřejný život velmi tvrdě a netýkají se jen žen. V roce 2005 např. prezident Ahmadínežád zakázal veškerou západní hudbu v televizi a rozhlase. Někteří Íránci ale vlastní satelity a západní kultuře ve skrytu holdují.

Stejně tak v Íránu už léta kvete černý trh se "zkaženými" západními filmy a hudbou. Tragikomickou situaci, připomínající komunistické Československo, popsalo několik reportérů, např. v listu USA Today.

Íránské "jódlování"

Zpěvačka Mahsa Vahdat studovala tradiční perský zpěv u iránských mistrů, ale ani to radikálního prezidenta Ahmadínežáda neobměkčí. Vystupování na veřejnosti íránským ženám není dovoleno. Přesto některé vystupují a mezi ně patří i sestry Mahsa a Marjan Vahdat, které organizují ilegální koncerty v Iránu, ale především vystupují v zahraničí.

Vycházejí hlavně z tradiční hudby své země. "Zhudebňují převážně mystické a milostné básně od význačných perských básníků minulých století jako byli například Hafez, Rumi, Saadi, ale pracují také se současnou iránskou poezií, která reflektuje společenskou situaci v zemi," uvedla Hana Kubáčková z projektu Hlasohled.

Ve svých písních klade důraz na improvizaci. Hlasové party jsou často zdobeny tahrirem (jakési íránské "jódlování").  

Mahsa se také aktivně zasazuje v boji za dodržování lidských práv a spolu se sestrou je také jednou z ambasadorek mezinárodní organizace Freemuse, která prosazuje svobodu projevu pro hudebníky a skladatele na celém světě.

Podrobnosti najdete na www.hlasohled.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám