Hlavní obsah

Do Cannes přijela ikona Catherine Deneuveová

Před pětapadesáti lety přijela Catherine Deneuveová poprvé do Cannes s filmem Paraplíčka ze Cherbourgu a byla z toho Velká cena (Zlatá palma se tehdy neudělovala) festivalu. Z klasicky krásné blondýny se stala velká hvězda a dnes ikona nejen francouzského filmu.

Foto: Reuters

Catherine Deneuveová na festivalu v Cannes.

Článek

Od té doby chyběla v Cannes jen výjimečně, uvedla tam více než dvacítku svých filmů, z nichž některé, jako právě Paraplíčka ze Cherbourgu, Tristana nebo Divoch, už se hrály i jako obnovené restaurované premiéry v sekci Cannes Classic.

Letos přijela sedmasedmdesátiletá Deneuveová s melodramatem De son vivant režisérky Emmanuelle Bercotové, v němž hraje s mnohem mladšími hvězdami francouzského filmu Benoîtem Magimelem a Cécile de France. Přesto byla v centru pozornosti právě ona. Stále elegantní, ve stále stejném typickém účesu světlých, lehce vlnitých vlasů.

Ostatně první otázka moderátorky na tiskové konferenci směřovala právě k ní a zněla prostě: „Jak se máte?“ „Jsem trochu překvapená, tuhle otázku jsem nečekala,“ zasmála se Deneuveová pod slušivou rouškou v barvě lila, která byla zářivým doplňkem černého kostýmku. „Mám se dobře, jsem šťastná, stejně jako asi všichni, že tu mohu znovu být, že festival pokračuje. Je to moc důležité.“

Letošní festival zvolil jako jedno z hlavních témat životní prostředí. Pod názvem Kinematografie pro klima uspořádal konferenci, na níž zakladatel hnutí On est pret (Jsme připraveni) Magali Payen a autor a režisér dokumentu Animal vyzvali svět kinematografie, aby jednal na ochranu živých bytostí a bojoval proti narušení klimatu.

Festival uvedl tři filmy známých aktivistů. Mezi nimi byl dokument Animal, jenž nahlíží problém vyhynutí zvířat očima dvou šestnáctiletých teenagerů, Belly a Vipulana, kteří jsou přesvědčeni, že jejich budoucnost je odsouzena k záhubě. Setkávají se s aktivisty, etnology, ekonomy, farmáři a politiky a kladou jim nepříjemné otázky týkající se oteplování, znečištění, odlesňování a nadměrného využívání přírody.

Další zajímavý dokument má název JFK Revisited: Through the Looking Glass a týká se slavného filmu Olivera Stonea JFK o vraždě prezidenta Kennedyho. Po třiceti letech od jeho premiéry přináší Stone dokumentární metodou nové informace, které společně se svým producentem skládali dohromady.

Film je promítán společně s obnovenou premiérou JFK a ukazuje, do jaké míry byly zablokovány pokusy o utajení vraždy, a zároveň odhaluje ty nejméně sporné důkazy.

Reklama

Výběr článků

Načítám