Hlavní obsah

Divadlo v Celetné i Husa na provázku nabízejí premiéry

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S dalším navýšením počtu diváků v hledištích na tři sta obnovuje od 25. května provoz řada divadel. A mnohá z nich premiérami inscenací, jež musely být po zavření divadel odloženy.

Foto: archiv divadla

Divadlo Husa na provázku uvede premiéru hry Gadžové jdou do nebe.

Článek

Hned v pondělí 25. května uvádí pražské Divadlo v Celetné odloženou premiéru hry Protokol v režii Filipa Nuckollse. Její autor, americký dramatik Tracy Letts je u nás známý především hrou Srpen v zemi indiánů. Protokol byl dosud pokládán za příliš americký.

„Jistě, odehrává se v Americe a dost se tam řeší vyrovnání se s indiánskou minulostí, ale principy politického fungování jsou očividně celosvětově univerzální,“ říká dramaturgyně Lenka Bočková.

Premiérou nové hry Jiřího Havelky a kol. Gadžové jdou do nebe se otevře brněnské Divadlo Husa na provázku. Premiéru uvede na otevřené scéně ve dvoře. Inscenace česko-romského týmu perfomerů vypovídá o česko-romském soužití, včetně předsudků na obou stranách pomlčky.

Jatka 78 na letní scéně

Multifunkční prostor Jatka 78 v pražských Holešovicích připravil jako novinku letní scénu, jež bude v provozu do konce července. Na ní uvede 27. května premiéru kabaretu Pot a lesk s podtitulem 100 lidí a 100 chutí, což odráží i fakt, že vzhledem k hygienickým nařízením se Jatka 78 nemohou otevřít na plnou kapacitu diváků. Představení proto bude zároveň živě vysíláno na sociálních sítích Jatek 78, Cirku La Putyka a dalších partnerů.

„Naše divadlo vnímáme jako instituci veřejné služby, která nehraje jen tehdy, kdy se jí to vyplatí. Vnímáme odpovědnost k divákům, ale i umělcům a dalším dodavatelům služeb. Když chceme, aby se nám toto naše prostředí nerozložilo, musíme začít hrát divadlo co nejdříve. A ani není třeba dodávat, že se na to dost těšíme,“ říká ředitel Jatek 78 Štěpán Kubišta.

K divadelnímu provozu se Jatka 78 vrátí 30. května improvizačním večerem mladého souboru My kluci, co spolu chodíme.

První diváky po nucené pauze přivítá 28. května i Východočeské divadlo Pardubice, a to na Kunětické hoře, kde uvede pohádku Kráska a zvíře s reprízami 29. a 30. května. V červnu pak bude Kunětická hora patřit nové rodinné inscenaci pohádky Tři veteráni.

Ve stejný den se vrátí ke hraní i pražské Divadlo pod Palmovkou, které ve velkém sále za dodržení všech hygienických opatření uvede divácky oblíbenou inscenaci Jak sbalit ženu 2.

Většina divadel také obnovila zkoušení nových inscenací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám