Hlavní obsah

RECENZE: Troja je jen další výpravný muzikál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražské Divadlo Broadway uvedlo muzikál Troja podle námětu producenta Oldřicha Lichtenberga. Vznikl další z řady výpravných muzikálů, který se příliš neliší od Kleopatry, Angeliky či jiných historických látek, v nichž hlavní je barvitá podívaná.

Foto: Martin Polák

Krásnou Helenu, kvůli níž vypukla trojská válka, na premiéře ztělesnila Jitka Boho.

Článek

Homérův příběh je přiblížen v základních bodech, od únosu Heleny přes přemlouvání Achilla, aby se postavil do čela řeckých vojsk, až po slavnou Odysseovu lest, jež způsobí konečnou porážku Troje. Mihne se zajímavá paralela bratrských dvojic a vztahu synů a otců, zúročená především v postavě Priama.

Zároveň se tvůrci snaží o aktuální vyznění úvahami o válce a míru. Závěr ústí do apelativní agitky proti všem válkám s výzvou „Nechte si své řeči, že vlast žádá, své syny nenechme si vzít“, což ale nelze nevnímat v kontextu současných nálad společnosti spojených s válkou na Ukrajině.

Na hudební podobě Troje se podílelo hned šest autorů, David Deyl, Zdeněk Hrubý, Bohouš Josef, Reinhard Mey, Michal Penk a Marcus Tran, který je i autorem aranží. Přesto je ale muzika až zoufale jednotvárná, v naprosté většině se utápí ve sladkobolných vokálech podmalovávaných lyrickým klavírem, smyčci anebo pár opakovanými akordy.

RECENZE: Muzikál Anděl Páně: sázka na jistotu

Kultura

O inspiraci řeckým či orientálním koloritem nemůže být řeč, divák má pocit, že slyší stále jednu a tutéž píseň v nepříliš nápaditých variacích. A texty Václava Kopty se hlavně snaží vyhovět zpěvákům v co nejčetnější frekvenci vokálu „á“, takže se na posluchače hrne neustálý proud slov stát, bát, znát, vzdát, sám, mám, dál, přál a podobně.

Po vizuální stránce si ale divák přijde na své, scénografie pracuje s projekcí dotáček moře, hor, ohňů i bitev, se světelnými efekty a barvitými kostýmy. Jen company vojáků působí trochu směšně a stereotypně, ponejvíce se ohánějí meči a neartikulovaně hulákají.

Ohlas na premiéru byl však bouřlivý a na Troju se jistě budou sjíždět zájezdy z celé republiky. Že potenciál látky tvůrci nevyužili k nápaditějšímu výsledku, jim nejspíš až tak vadit nebude. Užijí si výborné pěvecké výkony Josefa Vojtka, Pavlíny Ďuriačové, Mariana Vojtka, Alžběty Bartošové, Josefa Vágnera, Oldřicha Kříže a dalších, jež jsou opravdovou devízou muzikálu.

Troja, muzikál
Scénář, režie a světelná koncepce Libor Vaculík, písňové texty Václav Kopta, scénografie Petr Hloušek, kostýmy Roman Šolc, choreografie Anet Antošová. Premiéra 1. února v Divadle Broadway, Praha
Hodnocení: 55 %

Michael Prostějovský: Mé půlstoletí v muzikálu

Kultura

Asi vznikne třetí Mamma Mia!

Kultura

Může se vám hodit na Firmy.cz: Divadlo Broadway

Reklama

Související témata:
Divadlo Broadway
Muzikál Troja

Výběr článků

Načítám