Hlavní obsah

Polívkovi se splní americký sen. Usadí se v Bílém domě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doslova poslední hodiny zbývají k dokončení úprav sálu Břetislava Bakaly v Bílém domě v Brně, kam se v příštích dnech přestěhuje Divadlo Bolka Polívky. To po nečekaně vážných závadách na střeše nad svou domovskou scénou na Jakubském náměstí našlo azyl v Dělnickém domě v brněnské čtvrti Židenice.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

Polívkovi se plní americký sen

Článek

„Je to pro mě splnění amerického snu. Protože přestěhovat se z Dělnického do Bílého domu, to se jen tak někomu nepodaří,“ zavtipkoval principál Polívka v novotou vonícím sále s vyčištěným čalouněním tří set pohodlných sedadel a novým kobercem na zemi.

Prostor se zcela novým zázemím pro herce i diváky, kterým bude sloužit i divadelní bar, se v těchto dnech po téměř pěti měsících předává po rekonstrukci městu.

Hledání náhradní scény pro divadlo označil Polívka za mediální bouři

Kultura

„Staveniště jsme předali počátkem listopadu a nyní mám v Brně moderně vybavený a kapacitně odpovídající sál umožňující bezproblémový divadelní provoz. Mezi nejdůležitější práce přímo v sále patří instalace stropního LED systému umožňujícího stmívání či rozšíření jeviště, které je nakonec ve vztahu k původní konstrukci sálu úplně nové,“ popsala úpravy za zhruba třináct milionů primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Bez genderové vyváženosti

Jak doplnil Bolek Polívka, divadlo pořídilo novou technologii ozvučení a další jevištní zařízení. „Ne všechno naše stávající vybavení bylo možno přenést do Bílého domu,“ vysvětlil s tím, že nyní začne fáze zapojování, testování techniky a taky zkoušení.

Zcela nové budou i šatny pro herce vybavené veškerým sociálním komfortem. A jak se podle Bolka Polívky na divadlo sluší, jsou správně genderově nevyvážené, neboť pánská šatna je o trochu větší než dámská.

„V době Shakespeara dokonce i ženské role hráli muži, tak není divu, že i potom potřebovali větší prostor,“ vysvětlil Polívka ve zjevně dobrém rozpoložení při prohlídce budovy.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

Principál Polívka je spokojený s akustikou i kapacitou sálu, který je pro diváky pohodlnější, než ve starém divadle

Premiéra prvního kusu na nové scéně je totiž v podstatě za dveřmi. Bude jedenáctého dubna a bude to autorské představení Bolka Polívky Sága aneb vizovský zázrak, což - jak Polívka prozradil - bude zčásti i jakási jeho autobiografie.

„Půjde o živočichopis podivného komedianta, kterým já víceméně jsem, samozřejmě vedený groteskním tónem,“ prozradil herec, autor ředitel i režisér.

Nové začátky

Jak doplnil, prostor nového divadla budou nejen resuscitovat z někdejší nečinnosti, ale také vykuřovat.

„Svým hraním chceme vykuřovat ty nezbedné, zlobivé děti, kterými jsou komunisté. A proč vykuřovat? Jak mě nedávno napadlo, komunista je totiž nezbedné dítě, jehož otec je kůrovec a matka dřevomorka,“ vysvětlil se smíchem.

Jak však už vážněji pro Novinky dodal, herci si budou muset na nový prostor i zvykat: „Každý má své rituály a na domovské scéně také své chodníčky, cestičky, zastavení a další úkony, kterými se dostává do své role. Tady to budeme muset teprve zažívat.“

8× v hlavní úloze. Když je rozhovor opravdu dialogem

Kultura

Pavol Seriš: Introvertního herce, který baví diváky jen z jeviště, ve mně nehledejte

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám