Hlavní obsah

Divadlo na internetu. Sláva a pád krále Otakara s Karlem Dobrým

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drama Sláva a pád krále Otakara s Karlem Dobrým v hlavní roli bude k dispozici pro německy i česky hovořící diváky (s titulky) od 29. 4. 18.00 do 30. 4. 18.00 na stránkách www.nachtkritik.de.

Foto: KIVA

Karel Dobrý

Článek

Franz Grillparzer napsal historcké drama Sláva a pád krále Otakara, kde se setkává český král Otakar a Habsburk Rudolf I. Od 29. dubna bude na internetu uveden záznam oceňované inscenace režiséra Dušana D. Pařízka, který vznikl v režii Tomáše Kleina na Pražském divadelním festivalu německého jazyka.

„Dušan D. Pařízek byl v sezóně 2018/19 ve vídeňském Volkstheateru vůbec prvním českým režisérem, který toto rakouské národní drama inscenoval. Zdánlivě proti Čechům namířená hra byla díky tomu poprvé přeložena do češtiny. Před koronou mohla inscenace svou explozivní silou zapůsobit na obou hlavních dějištích – u Vltavy i Dunaje. Vídeňanům byl, coby „lehkověrnému lidu”, ve Volkstheateru vytčen oportunismus a museli přihlížet odhalení švýcarského původu svého prvního vůdce a otce zakladatele. Pražané oslavovali při hostování ve Stavovském divadle svého padlého hrdinu Přemysla Otakara, krále železného a zlatého v podání skutečného hrdiny českého divadla Karla Dobrého,“ vysvětlila za pořadatele Simona Andělová.

Diváci z různých zemí  se 29. dubna mohou setkat také prostřednictvím chatu v anglickém jazyce (příspěvky je možné vkládat i česky a německy). Průvodcem večera, který začne ve 20.00, bude redaktor serveru Nachtkritik Christian Rakow a jeho hosty herečka Anja Herden (Kunhuta Uherská), herec Lukas Holzhausen (Rudolf I.), dramaturg Roland Koberg a režisér Dušan D. Pařízek.

„Po dobu zákazu shromažďování spustila divadla v mnoha zemích online přenosy zaznamenaných inscenací. Ptal jsem se sám sebe, zda jde o slabou náhradu za kolektivní zážitek v divadle, za setkání obce – polis – a bezprostřední nastolení i vnímání názorů, situací, emocí. Je to víc než náhrada. Divadla, jinými slovy živá kultura jako taková, byla hned na začátku krize politikou při třídění zbytného a nezbytného z veřejného života odstraněna. A teď se hlásí, dávají najevo, že jsou stále tady, že ještě mrtvá nejsou. I když s nimi politici někdy tak zacházejí. I když na počátku krize zmizela z veřejného prostoru. I když se o nich přestalo psát. Ale divadla tu stále jsou a dávají o sobě vědět,“ dodal Pařízek.

Reklama

Výběr článků

Načítám