Hlavní obsah

Filip Březina králem, Anna Fialová princeznou. Letní shakespearovské slavnosti se představují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již téměř tři dekády patří (nejen) pražské kulturní léto anglickému géniovi Williamu Shakespearovi. Nabitý program, čítající více než 160 představení, zahájí na konci června premiérová inscenace Marná lásky snaha. Ostrava pak chystá Večer tříkrálový aneb Cokoli chcete, bratislavskou novinkou bude Zkrocení zlé ženy.

Foto: Pavel Hejný

Lenka Krobotová jako Lady Macbeth v inscenaci režiséra Jakuba Krofty

Článek

V nové inscenaci Marná lásky snaha, komedii intelektu a lásky, na jejímž počátku stojí čtyřnásobná přísaha askeze, se v režii Filipa Nuckollse představí Filip Březina jako král navarský.

Roli francouzské princezny, jež přiměje krále zpochybnit svá rozhodnutí, si zahraje Anna Fialová, která vzpomíná na své první účinkování na Slavnostech:

„Bylo mi tam tenkrát moc dobře a letos je tu tedy neskutečně boží parta lidí. Je to skvělé a společně pracovat je sen. A hraje se na purkrabství, to se dost těším. Baví mě letní večery, vlastně i ty studenější a klidně i malinko deštivější.“

Filip Březina: Žít půl roku před kamerou s rakovinou bylo těžké

Styl

Aniččin herecký partner Filip Březina si naopak v plenéru zahraje úplně poprvé a k nabídce Letních shakespearovských slavností říká:

„Nerozmýšlel jsem se ani vteřinu, protože jsem si hraní na slavnostech chtěl vždycky vyzkoušet. Láká mě to. Navíc jsem vždy hrál pouze v Shakespearových tragédiích. Takže vyzkoušet si komedii pro mě bude příjemná změna.“

V dalších rolích se objeví Petr Čtvrtníček, Václav Kopta, Jiří Vyorálek, Anna Kameníková, Lukáš Příkazký, Leoš Noha nebo Lucie Polišenská.

Hamlet a další kusy

Po osmi letech se slavnosti naopak rozloučí s Hamletem, oblíbeným králevicem dánským, v režii Michala Vajdičky. V sedmi srpnových termínech si budou moci diváci naposledy vychutnat herecké mistrovství Jaroslava Plesla, Hynka Čermáka, Veroniky Khek Kubařové, Veroniky Čermák Mackové či Lenky Vlasákové.

Foto: Viktor Kronbauer

I letos se na Letní shakespearovské slavnosti vrátí Hamlet s Jaroslavem Pleslem v titulní roli

Na programu budou i další stálice. Konkrétně loni hrané představení Jak se vám líbí, diváci znovu zažijí magickou Bouři, těšit se mohou také na krutovládce Macbeth, Zimní pohádku a na Veselé paničky windsorské.

Nebude chybět ani anglická inscenace Hamleta z produkce Prague Shakespeare Company, Bremer Shakespeare Company a Oděského akademického ukrajinského divadla Vasyla Vasylka.

Anketa

Máte již koupenou alespoň jednu vstupenku na letní divadelní představení?
Ano, půjdu alespoň jednou
19,8 %
Ano, dokonce jich mám více
4,5 %
Ne, ale chystám/e se na to
48,3 %
Ne, do divadla v létě nechodím
10,5 %
Ne, do divadla vůbec nechodím
16,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 400 čtenářů.

Letní shakespearovské slavnosti 2024 se konají od 26. června do 7. září v Praze: Na Nejvyšším purkrabství Pražského hradu a Letní scéně HAMU na Malostranském náměstí, v Brně, v Ostravě a v Bratislavě. Na programu mají celkově 13 titulů a více než 160 představení.

Předprodej vstupenek startuje 2. dubna. Novinky a Právo jsou mediálními partnery akce.

Letní shakespearovské slavnosti navštívilo téměř 90 tisíc lidí

Kultura

Herec Zdeněk Piškula o Ferdinandovi z Bouře: Teprve na ostrově najde sám sebe

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám