Hlavní obsah

Divadlo Petra Bezruče uvede Ženitbu. Roli Norberta Lichého nakonec ztvární režisér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové zpracování veleslavné satirické komedie Nikolaje Vasiljeviče Gogola Ženitba uvede v páteční premiéře Divadlo Petra Bezruče v Ostravě. Komedie o touze najít spřízněnou duši, ideálně i se slušným věnem, bude v režii Janusze Klimszy hereckou příležitostí pro téměř celý divadelní soubor.

Foto: Martin Špelda

Ze zkoušky inscenace Ženitba

Článek

Do role Podkolatova chtěl původně režisér obsadit nedávno zesnulého herce Norberta Lichého. Nakonec se role ujme sám.

„Ženich je už ve věku, jak se říkávalo za první republiky, balzakovském. Paradoxně, ačkoliv by se mohlo zdát, že je díky tomu zkušenější a připraven na ledacos, zde je mnohem zranitelnější. Sítem osudu se už dávno proseli ti asertivnější, ti ambicióznější a drzejší a zůstali oni lúzři,“ vysvětluje svou interpretaci role Janusz Klimsza.

Norbert Lichý svůj dar nepromrhal. Filmaři jej nevyužili

Knihy

Ženitbu psal Gogol s pauzami a ve více pracovních verzích téměř deset let. Hra je satirickou groteskou.

Ředitel odboru Podkolatov se za pomoci svého přítele Kočkareva a dohazovačky Tekly odhodlá k zásadnímu životnímu kroku a zbývá už jen najít vhodnou nevěstu.

Foto: Petr Hloušek

Norbert Lichý

„Příběh mě oslovil tím, že tak přesně nastavuje zrcadlo. Všechno, co postavy pečlivě zametly pod koberec, vytahuje nekompromisně na povrch. Je v tom jakási až škodolibá radost,“ říká režisér.

V dalších rolích budou účinkovat například herci Jáchym Kučera, Lukáš Melník, Marián Chalány, ale také herečky Markéta Haroková, Magdaléna Holcová a Kateřina Krejčí.

Inscenace se bude hrát v překladu Leoše Suchařípy, text však prošel úpravou. Autorem scény je Michal Syrový, kostýmy navrhla Marcela Lysáčková.

Divadlo Petra Bezruče řeší, co s inscenacemi, kde hrál Norbert Lichý

Stalo se

Může se vám hodit na Firmy.cz: Divadlo Petra Bezruče

Reklama

Související témata:
Divadelní hra Ženitba

Výběr článků

Načítám