Hlavní obsah

Norbert Lichý svůj dar nepromrhal. Filmaři jej nevyužili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předposlední lednový den se veřejnost v Ostravě rozloučí s hercem Norbertem Lichým. Byl tomuto městu věrný od narození do smrti. V tamním Divadle Petra Bezruče působil nepřetržitě od roku 1987.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Oblíbené místo Norberta Lichého v odpočívárně Divadla Petra Bezruče

Článek

Každá významná pražská scéna by po něm sáhla, ale všechny měly smůlu. Byl vázán na rodiče – a ti prostě žili v Ostravě.

Byl to herec od Boha. Měl charisma. A řekl bych, že čím byl starší, tím byl lepší, opravdovější.

Jeho hlas, ale i vizáž totiž zrály k tomu, že mu mimořádně seděly postavy, které od života už dostaly pořádně naloženo, prostupuje jimi skepse, ale mají svoji pravdu, energii i přitažlivost.

Vůči talentu Norberta Lichého je dost nefér, že nevznikl film, který by stál na jeho herectví a jenž by je uchoval ve vizuálně vytříbené podobě. Takové štěstí měl Rudolf Hrušínský, když jej Juraj Herz obsadil do role pana Kopfrkingla ve Spalovači mrtvol. (A předloni takové zadostiučinění potkalo přehlíženého Michala Kerna, který ztělesnil titulní roli ve filmu Arvéd.)

OBRAZEM: Norbert Lichý a jeho role v divadle, televizi a filmu

Film

Pana Kopfrkingla jsem viděl právě i v podání Norberta Lichého. „Bezruči“ svoji dramatizaci uváděli od září 2016 do předloňského dubna. Lichý za roli získal nominaci na Cenu divadelní kritiky i na Cenu Thálie (záznam inscenace nabízí platforma Dramox). Lichého Kopfrkingl nebyl kopií Hrušínského verze. Byl jiný, zemitější, asi méně slizký. Tu charakteristiku lovím z pocitu, který ve mně role zanechala. Možná ta slova už nejsou přesná. Ale na inscenaci nikdy nezapomenu.

Když vřazuji Lichého do určitého kontextu, napadá mě ještě někdo, Jan Libíček. Rovněž obrovský talent. Obdobný pyknický typ. Mohutná postava, u níž vás napadá, jak dlouho tělo toho člověka vydrží. Lichého schránka to zvládla do devětapadesáti let. Libíček zemřel v pouhých dvaačtyřiceti.

Libíček zažil šedesátá léta, v divadle pracoval i s takovými režiséry, jakými byli Otomar Krejča, Václav Hudeček, Jan Grossman; ve filmu jej v té dekádě režírovali kupříkladu Karel Zeman, Evald Schorm, Hynek Bočan, Antonín Máša, Jiří Menzel, Jiří Krejčík. Řekl bych, že právě do takové filmové společnosti by Norbert Lichý zapadl spíš než do myšlenkově daleko rozbředlejší současné české kinematografie.

Naštěstí aspoň hlasové umění Norberta Lichého je zakonzervováno několika výraznými audioknihami.

Tou nejrozsáhlejší je vloni na podzim vydaná korespondence Voskovce a Wericha; Lichý čte part druhého z nich. Projekt vznikal čtyři roky a nahrávka trvá 68 hodin. Ještěže se to stihlo…

(Autor je editorem webu ČT art)

Divadlo Petra Bezruče řeší, co s inscenacemi, kde hrál Norbert Lichý

Stalo se

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám