Hlavní obsah

Divadla uvedou Václava Havla, Jiřího Stránského i Ústavu ČR

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tituly premiér posledního listopadového týdne svědčí o tom, že divadla se ani na sklonku roku nevyhýbají společensko-politickým tématům. Autory inscenovaných textů jsou Václav Havel, Bertolt Brecht, Friedrich Schiller i Jiří Stránský. A své divadelní podoby se dočká i Ústava České republiky.

Foto: Viktor Kronbauer

Jiří Maryško (vlevo) hraje Sládka a Marek Holý Vaňka v Havlově Audienci ve Studiu Divadla na Vinohradech.

Článek

První premiérou ve Studiové scéně pražského Divadla na Vinohradech se 29. listopadu stanou dvě aktovky Václava Havla Motýl na anténě a Audience. Jejich uvedení je motivováno třicetiletým výročím od listopadové revoluce 1989, ale nejen tím. Sám autor za jedno z hlavních témat své tvorby označil identitu v krizi, rozkládající a hroutící se, o to horší, že nereflektovanou.

Toto stále aktuální téma lze vztáhnout i na aktovky, z nichž první přibližuje narozeniny intelektuála Jeníka, druhá notoricky známý rozhovor Sládka a jeho podřízeného Vaňka v pivovaru. S herci Markem Holým, Jiřím Maryškem, Janou Kotrbatou a Simonou Postlerovou obě aktovky nastudoval režisér Šimon Dominik.

Pražský divadelní soubor Depresivní děti touží po penězích uvede 28. listopadu premiéru hry Marie Stuartovna. Anatomie (dramatu) jako osobitou verzi hry Friedricha Schillera upravenou do podoby imerzivního divadla.

„Diváci se stanou skutečnými návštěvníky dvora Alžběty a Marie Stuartovny. Jsou svědky jejich pýchy, samolibosti, ale také slabosti a nejistoty,” slibuje režisér projektu (a zároveň jeden z představitelů) Jakub Čermák.

Foto: Václav Králík

Sebastian Rein a Jakub Čermák jsou protagonisty česko-německé inscenace Marie Stuartovna. Anatomie (dramatu).

Druhým aktérem je německý herec Sebastian Rein. Kvůli česko-německému týmu se představení hraje v jednoduché angličtině. Premiéra inscenace v divadle Venuše ve Švehlovce se koná v rámci Pražského festivalu divadla německého jazyka.

Premiéru hry Játra a podtitulem Tři ženy, dvě dějství a jeden mukl uvede pražské Dejvické divadlo 29. listopadu. Inscenace vychází ze životních příběhů spisovatele Jiřího Stránského a jeho rodiny, která se podílela na vzniku divadelní podoby textu. V režii Stránského vnučky Josefíny Formanové hrají Johanna Tesařová, Jana Holcová, Lukáš Příkazký, Antonie Formanová a další.

Hru Bertolta Brechta Zadržitelný vzestup Artura Uie nastudovala činohra Jihočeského divadla v Českých Budějovicích a uvede ji od 28. listopadu v divadelním prostoru Bouda na Mariánském náměstí. Hra o člověku, který bez skrupulí stoupá strmě na vrchol své kariéry, nabývá v současnosti značné aktuality. Nastudovala ji režisérka Martina Schlegelová s Tomášek Kobrem v titulní roli. V Boudě se bude hrát do 8. prosince.

Inscenaci přibližující divadelním způsobem text Ústavy, o jejíž podobě a možnostech zásahu do ní se v poslední době neustále diskutuje, připravil soubor Horáckého divadla v Jihlavě. Autory inscenace jsou Lumír Košař, Jaroslav Čermák ml. a režisérka Tereza Říhová.

Představení na Malé scéně přiblíží fenomén ústavních pořádků srozumitelnou, vpravdě dobrodružnou a komediální formou, přičemž se krom ústavních citací soustředí zejména na její úlohu v lidském společenství. Premiéra s názvem Neuvěřitelné dobrodružství Ústavy se odehraje 29. listopadu na Malé scéně Horáckého divadla.

Muzikál Elisabeth o osudech císařovny Alžběty zvané Sisi a jejího manžela, císaře Františka Josefa I. uvede v české premiéře 30. listopadu na Nové scéně muzikálový soubor Divadla J. K. Tyla v Plzni. Jeho autory jsou Michael Kunze (libreto) a Sylvester Levay (hudba), kteří jsou podepsáni i pod muzikály jako je Mozart!, Marie Antoinette či Rebecca. Muzikál Elisabeth v českém překladu Michaela Prostějovského nastudoval šéf souboru, režisér Lumír Olšovský.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám