Hlavní obsah

Divadla jsou připravena otevřít, žádají upřesnění podmínek

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Divadla mohou od pondělí hrát. Drtivá většina z nich toho ale nevyužila. Pro velké scény se inscenace pro sto diváků hrát nevyplatí a malým s kapacitou do sta diváků brání přísná hygienická opatření, nutné rozestupy diváků a další nařízení.

Foto: Ondřej Lemon

Premiéra hry Boss Babiš Divadla RePublika proběhla na začátku roku, před pandemií.

Článek

„Pokud máme splnit všechna nařízení, je kvalitní zážitek ze živého umění, jakým divadlo je, téměř nemožný jak pro herce, tak pro diváky. Navíc po započítání nákladů každé takové představení bude jen prohlubovat finanční ztráty divadla,“ říká na stránkách Městského divadla Zlín jeho ředitel Petr Michálek.

Odvolává se přitom na prohlášení Asociace profesionálních divadel České republiky, v němž se píše: „Divadlo je od nepaměti zcela specifický fenomén setkávání se živých interpretů s živým publikem. To, že by mělo docházet k jejich kontaktu za daných pravidel, však odporuje principům samotné podstaty divadla. Na jevištích se při realizaci inscenací setkává v těsné fyzické blízkosti a za pocitu absolutní důvěry ve své kolegy i na dvě stě padesát umělců včetně dalších profesí. A obecenstvo? Copak si lze představit, že by se divák mohl plně odevzdat divadelnímu umění a užít si je, když jeho hlavní starost má být vzdálenost od jiného diváka, ochrana rouškou i další omezení? Vždyť právě těsný divácký kontakt umožňuje zázrak divadla, který všichni dobře známe jako společný prožitek společné duše publika.“

Divadla dál hrají online z jeviště i hospody

Kultura

S tímto názorem se ztotožňují ředitelé velkých divadel, jako jsou Národní divadlo v Praze i Brně, Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě či Městské divadlo Brno.

„Chystali jsme se otevřít od 14. května,“ říká Michal Lang, ředitel pražského Divadla pod Palmovkou. „Podmínku do sta diváků bychom v našem velkém sále při rozestupu diváků naplnili. Co nás zabrzdilo, je povinné testování herců na koronavirus, přičemž jeden test vyjde na 2900 Kč, nesmí být starší než čtyři dny a po čtrnácti dnech se musí opakovat. To je pro nás ekonomicky nepřijatelné.“

Ředitel Národního divadla moravskoslezského z Ostravy Jiří Nekvasil zase upozorňuje, že pro soubory s kolektivními tělesy, jako je opera, opereta či muzikál, je třeba vyjasnit podmínky zkoušení. „Orchestr s požadovanými rozestupy hráčů se nám nikam nevejde a představa sboru zpívajícího v rouškách je absurdní,“ říká Nekvasil.

Většina divadel se tak chystá hrát až po upřesnění podmínek, za nichž budou divadelní produkce možné, o což žádá i Asociace profesionálních divadel. Řada scén pak spoléhá především na letní exteriérové produkce. I o tomto problému se APD zmiňuje.

„Uvítali bychom umožnění letních exteriérových divadelních produkcí od počátku měsíce června ve venkovních prostorách s kapacitou do zhruba 800 diváků a rovněž i jasné stanovisko vlády ČR, že budeme moci kompletně obnovit naši činnost v divadelních budovách od konce měsíce srpna,“ požaduje text.

Na úterý ohlásilo představení Městské divadlo v Jablonci nad Nisou. Od 17 a 20 hodin v něm satirické Divadlo RePublika uvedlo jako první představení za účasti diváků, které se od propuknutí koronakrize uskutečnilo, hru Boss Babiš.

V divadle v Jablonci nad Nisou se už hrálo. Boss Babiš dvakrát pro sto lidí

Kultura

Řada divadel směřuje obnovení provozu od 25. května.

Reklama

Výběr článků

Načítám