Hlavní obsah

Divadla dál hrají online z jeviště i hospody

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli od 11. května platí, že divadla mohou hrát pro maximálně sto diváků, pro většinu scén je tato možnost z důvodů přísných hygienických opatření i ekonomických důvodů nevýhodná. Proto stále udržují s diváky kontakt online a vysílají ze záznamu i živě, a to z nejrůznějších prostředí, z jeviště i z hospody.

Foto: arciv Studia DVA

Jan Cina je princem Šíleně smutné princezny Studia DVA.

Článek

Soubor Cirk La Putyka uvede ve středu 13. května poprvé svou první inscenaci La Putyka inspirovanou hospodským prostředím ze skutečné putyky. Jinak uzavřený Hostinec u Bernatů v obci Třešňová obsadí 13. května od 20 hodin svým živým novocirkusovým představením s dvaceti účinkujícími včetně několika unikátních hostů a kapely.

Nepůjde o klasickou reprízu La Putyky, ale o večer touto inscenací inspirovaný, s mnoha novými a překvapivými momenty. Vysílán bude v rámci projektu Cirk La Putyka (A)live a #kulturunezastavis zdarma na sociálních sítích souboru a na Mall.tv.

Na stejný večer, jen o hodinu dřív, připravilo pražské Studio DVA online speciál s Janem Cinou, Berenikou Kohoutovou, Janem Krausem a Bobem Kleplem, věnovaný úspěšné muzikálové adaptaci legendárního pohádkového filmu Šíleně smutná princezna, kterou Studio DVA uvádí již čtvrtým rokem na své scéně s výše zmíněnými protagonisty.

Městské divadlo Brno se tento týden vrací ze záznamu ke své autorské hudební inscenaci Brněnské kolo složené z brněnských pověstí a legend (13. – 15. 5.). Pražské Divadlo na Vinohradech připravilo záznamy svých inscenací Motýl na anténě/ Audience (13. 5. od 14.00) s výborným výkonem Jiřího Maryšky v roli Sládka, hru Lenky Lagronové Nikdy (13. 56. od 20.00), na víkend pak Shakespearovu komedii Zkrocení zlé ženy (15. 5.) a adaptaci Neffovy ságy z raných podnikatelských dob Sňatky z rozumu (16. 5.).

Záznam inscenace Brittenovy opery Zneuctění Lukrécie (14. 5.), činohry Kuřačky (16. 5.) a baletu v choreografii Jiřího Pokorného Útěk obra / Rumpback Runner (19. 5.) má na svém online repertoáru Národní divadlo moravskoslezské z Ostravy. Záznam inscenace opery Leoše Janáčka Její pastorkyňa na svém webu zpřístupní Jihočeské divadlo z Českých Budějovic (15. 5.).

Stále běží seriály

Kdo si oblíbil živá setkávání s herci, ten se může těšit na Andreu Elsnerovou a Marka Holého z jeviště vinohradské scény (14. 5.) anebo na hereckou i manželskou dvojici Simona Vrbická a Václav Kopta z jeviště komorního Divadla Viola (13. 5.). V hereckých setkáním pokračuje neúnavně i Klicperovo divadlo v Hradci Králové ve večerech Podkroví live, stejně jako pražské Divadlo v Celetné, které tento týden uvádí Livestream s Jitkou Nerudovou, Mílou Tichým a Honzou Zadražilem (13. 5.) a Martinem Hofmanem Něžná je noc (14. 5.).

Kontakt s diváky udržují i obě divadla, která se rozhodla vytvářet ve spolupráci s nimi živé divadelní seriály. Novými díly tak pokračuje Operace Archa z Divadla F. X. Šaldy v Liberci (15. 5.) i Velmi křehké větve pražského Činoherního klubu (14. 5.). Liberečtí herci čtou navíc každý večer dospělým divákům na dobrou noc, tento týden herci Martin Polách a Ondřej Kolín z povídek Karla Poláčka, stejně tak i herci Divadla Kalich, tento týden bude číst Barbora Munzarová povídku Františka Němce Na té naší vísce (17. 5.).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám