Hlavní obsah

Divadelní Ostrava se má čím chlubit

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Od středy bilancují ostravská divadla činoherní tvorbu minulého roku na osmém ročníku přehlídky Ost-ra-var. Národní divadlo, Divadlo Petra Bezruče, Aréna, Divadlo loutek, a tak trochu natruc pořadatelům, kteří tvrdí, že festival patří jen profesionálním divadlům, také Bílé divadlo předvádějí to nejlepší, co se loni v Ostravě urodilo.

Foto: Petr Gongol (www.cirkusy.eu)

Cirkus Berousek

Článek

Není náhodné, že dvě ostravské inscenace (Psí srdce Arény a Idiot DPB) aspirují na ocenění prestižními cenami Alfreda Radoka. Není náhodné, že Divadlo Petra Bezruče má šanci umístit se na čelném místě v soutěži o nejlepší divadlo roku a že na rozdíl od Thálie, jejíž oči na severovýchod Česka málokdy dohlédnou, je téměř jisté, že o Radoky, kteří se budou rozdělovat 19. března v pražském Dejvickém divadle, se ucházejí ostravští herci hned o několik uznání. Severomoravská divadla jsou totiž fenoménem.

Vrcholem bude Cinzano

Konstatují to každoročně na hodnotících seminářích hodnotitelé i diskutující. Na prvním ze tří seminářů přehlídky chválili odborníci nejvíc Klímovu Lidskou tragikomedii režiséra Ivana Krejčího v Aréně, Trainspotting Irvine Welsh a Harry Gibsona v režii Tomáše Svobody v DPB a Dona Juana a Fausta Christiana Dietricha Grabbeho a režisérky Věry Herajtové v Divadle Antonína Dvořáka NDM.

Ost-ra-var vrcholí v sobotu a v neděli dalšími dvěma semináři, ale hlavně inscenacemi Cinzana Ljudmily Petruševské v režii André Hübnera-Ochodla v DPB. Osobně řadím sžíravou sondu do morálního a společenského rozpadu současného Ruska spolu s Morávkovým Idiotem v brněnské Huse na provázku k nejlepším inscenacím roku 2004. Netrpělivě jsou očekávány také Pitínského Pokojíček v Divadle loutek a Camuho Caligula Divadle Jiřího Myrona NDM.Jiří P. Kříž

Související témata:

Výběr článků

Načítám