Hlavní obsah

Divadelní hra Testosteron není jen o dvojčatech s různými matkami

Právo, Jiří P. Kříž
Praha

Do Strašnic se sbíhají životní paprsky nejlepších herců nejmladší generace. Vím, že škarohlídy hned napadne krematorium. Tak až se došklíbnou, rýpnu si. Viděli jste už ve Strašnickém divadle Údolí včel, Písečnou kosu, Murlin Murlo, Oidipa, Caesara, Vinnetoua, nebo Testosteron? Ne? Tak to jste, holenkové, nic neviděli.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Zleva Jiří Racek v roli číšníka Tita a Jan Zdražil, ženich Kornel

Článek

Nejnovějším kouskem čiperné, a bohužel na libovůli veksláckého kapitalismu závislé scény je Testosteron Poláka Andrzeje Saramonowicze v režii Vojtěcha Štěpánka (má na svědomí také Vinnetoua). Hraje v něm výkvět pražského herectva: Jan Novotný, Jan Zadražil, Jiří Racek, Jaromír Nosek, Petr Jeništa, Jan Hofman a režisér sám.

Jak se zavařuje štěstí

Z nich jen Jan Novotný ze Zlaté kapličky není už docela mladý. Hraje temperamentního otce Stavrose, polského Řeka z generace potomků emigrace 40. let. I u nás se prosadila (sestry Elefteriadu, zpěvačka Tarasidu, režisér Agatonikiadis, skladatel Engonidis...). Stavros je ovšem výjimečný. Kde se zastavil, babu oplodnil.

Příběh Testosteronu začíná na svatbě jeho syna Kornela (Jan Zadražil), kterému nevěsta uteče doslova od oltáře. A sedm chlapů na scéně pak skoro dvě hodinky řeší otázky taktiky, strategie, plodnosti, věrnosti, zrádnosti, promiskuity. Mužské i ženské.

Občas si dají přes hubu, občas inzultují některého z dalších svatebních hostů. Divák se zadostiučiněním zjistí, že žádný otec si nikdy nemůže byt otcovstvím zcela jist a rozluští záhadu, jak se může stát, že Kornel a jeho bratr Janis - v té postavě Praha znovuobjeví mistrovské herectví Petra Jeništy – jsou řídkým případem dvojčat, která mají různou matku.

A objeví dalšího sourozence v číšníkovi Titovi (Jiří Racek). Dokonalým ztělesním zakřiknutého mužství je Robal Jaromíra Noska. Nejprve zmlácenou, posléze o nevěrnosti vlastní ženy přesvědčenou obětí je Tretin (tretén), a ta hláska je zaměnitelná, Jana Hofmana. Rockovým kytaristou Fistachem je Štěpánek.

Snížený IQ mateřštiny

V Budějovicích, kde Testosteron režíroval Tomáš Svoboda, a v Opavě, kde se s ním stejně dobře vypořádal Michal Lang (oba byli ve Strašnicích na druhé premiéře), doporučili inscenaci divákům nad patnáct, v Praze zbytečně až nad osmnáct.

Pravda, v centru je argotu a jazyka intelektuálních vypatlanců s minimalizovanou slovní zásobou mnohem víc, zákazem však generaci vychovanou lexikální chudobou dnešní politické scény nenapravíme. V divadle si všimne nízkého IQ mateřštiny spíš.

Strašnické divadlo Praha - Andrej Saramonowicz: Testosteron. Přeložil Tomáš Svoboda. Režie Vojtěch Štěpánek, scéna Milan David, kostýmy Tomáš Kypta. Premiéry 16. a 21. ledna 2011.

Celkové hodnocení: 80 %

Strašnické divadlo Praha - Andrej Saramonowicz: Testosteron

Přeložil Tomáš Svoboda. Režie Vojtěch Štěpánek, scéna Milan David, kostýmy Tomáš Kypta.

Premiéry 16. a 21. ledna 2011

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám