Hlavní obsah

Dirigent Gerd Albrecht se vrací k filharmonii

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dirigentem čtvrtečního a pátečního koncertu České filharmonie v Rudolfinu bude Němec Gerd Albrecht, bývalý šéfdirigent ČF z let 1991 - 1996. První zahraniční šéf orchestru musel pro vleklé spory s většinou orchestru opustit své místo a část německého tisku to interpretovala jako "vyhnání německého dirigenta českými nacionalisty."

Foto: Josef Zajíc

Trojhalí Karolina v Ostravě: 11.7.2014

Článek

Dnes devětašedesátiletý dirigent je šéfem opery v Hamburku a do léta ještě šéfdirigentem dánského Národního symfonického orchestru v Kodani. Toto místo ale opouští rovněž před termínem pro kontroverzní politické vystoupení během koncertu, kdy loni z pódia odsoudil válku v Iráku.

Do Prahy se k ČF Albrecht vrací po osmi letech, působil zde ale mezitím u jiných orchestrů jako host (Pražský komorní orchestr). "Vše je zapomenuto a jsem potěšen, že mne současný ředitel orchestru Václav Riedlbauch pozval opět do Prahy ," řekl před koncertem novinářům.

"Na českou hudbu jsem ale nezapomněl, hrál jsem ji i s jinými orchestry, natáčel na desky. Zejména mého oblíbeného Dvořáka, ale i Smetanu, Janáčka. Pro letošek připravuji Festival děl Leoše Janáčka v japonském Tokiu. Teď v Praze kromě zkoušek s ČF připravuji ještě na květen pro Národní divadlo Dvořákovu operu Vanda, kterou mám velmi rád. Objevil jsem její původní verzi - bude to i pro Prahu premiéra ještě nehrané verze," vysvětlil Albrecht, který ale ani po letech neskrývá úlevu, že jeho "nepřítel Ivan Medek" již není na Pražském hradě a nemá vliv na dění kolem ČF.

V programu dnešního a zítřejšího koncertu zazní předehra k opeře Vanda A. Dvořáka, tři písně B. Martinů Kouzelné noci (s Lívií Ághovou) a Brucknerova Symfonie č.6 A dur. Tu natáčí ČF i na desky a pokračuje tak s Albrechtem v nahrávání všech Brucknerových symfonií, projektu přerušeném v roce 1996.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám