Hlavní obsah

Díla Alfonse Muchy z Lendlovy sbírky v digitálním pohybu

Právo, ves

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Výstava plakátů ze sbírek tenisty Ivana Lendla se znovu vrací do Prahy. V roce 2013 ji vidělo více než 185 000 diváků. Byla nejnavštěvovanější výstavou toho roku. Po sedmi letech je znovu k vidění v prostorách Obecního domu v Praze, navíc obohacená o další díla. Celkem jich je k vidění 220.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Výstava iMucha byla zahájena 20. srpna 2020 v Obecním domě v Praze.

Článek

Když vejdete na výstavu, která začíná v pátek a potrvá celý rok, promluví na vás portrét malíře. Autoři výstavy se postarali o dokonalou animaci jeho obrazu. V angličtině namluvil malíře představitel Jamese Bonda, herec Pierce Brosnan, v češtině Jiří Dvořák.

Velice sugestivně působí na jedné z velkých ploch výstavní síně digitalizovaná, rozpohybovaná a ozvučená plátna Slovanské epopeje. Podobně jako krásky z cyklu Čtyři roční období.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Na návštěvníky promluví i digitalizovaná postava Alfonse Muchy namluvená Jiřím Dvořákem.

„Mezi vystavené unikáty patří třeba skici vitráže v pražské katedrále svatého Víta, ale také její zmenšená a krásně nasvícená replika,“ řekl Richard Fuxa, autor tohoto projektu. „Stejně jako obraz Modlitba z raného období Muchovy tvorby, ale i další jeho práce.“ Ivan Lendl na otevření výstavy nedorazil kvůli problémům způsobeným v Americe a v dopravě koronavirem. Doufá, že přiletí hned, jak to bude možné.

Debata o Epopeji: Zbraslav, nebo Moravský Krumlov?

Domácí

Návštěvníci výstavy si kromě hezkých vzpomínek mohou z výstavy odnést také řadu upomínkových předmětů: originální hedvábné šátky nebo oblečení s reprodukcemi Muchových kreseb, případně reprodukci plakátů ve špičkové kvalitě nebo šampaňské Moët s motivy děl Alfonse Muchy.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Výběr článků

Načítám