Hlavní obsah

Desfourský palác oživí festival 4+4 dny v pohybu

Právo, rh

Opuštěný a chátrající Desfourský palác na pražské Florenci v Praze oživí 20. ročník festivalu 4+4 dny v pohybu, který od roku 1996 hledá náplň pro opuštěné prostory v metropoli.

Foto: Marco Canevacci

Desfourský palác oživí dvacátý ročník festivalu 4+4 dny v pohybu.

Článek

V minulosti to byla třeba kanalizační čistička v Bubenči, bývalá cihelna v Šárce, tělocvična Tyršova domu, tovární hala ČKD v Karlíně a další objekty.

Festivalové projekty 4+4 dnů v pohybu zahrnují všechny druhy současného umění (divadlo, tanec, hudba, výtvarné umění, film, video art). Každý ročník festivalu má své specifické téma, letos se zaměří na přesah divadla a hudby.

Od 2. do 10. října vystoupí na festivalu patnáct zahraničních souborů a třináct skupin z České republiky a Slovenska. Podle zakladatele a dramaturga festivalu Pavla Štorka jde o rekordní počet v dosavadní historii festivalu. Divadelní a taneční představení se budou konat v Divadle Archa, Ponec a prostoru Jatka 78.

Foto: Laura Fouqueré

Francouzská hudebnice a performerka Dorothée Munyaneza je interpretkou soundtracku k filmu Hotel Rwanda.

Festival otevře 2. října hudebně-taneční projekt Nothing That Is Everything, který vznikl ve spolupráci belgické kapely Zita Swoon Group s vlámským souborem needcompany a který rekonstruuje jedno z prvních dadaistických představení kabaretu Voltaire v Curychu roku 1916. Dále se představí francouzská hudebnice, performerka a interpretka soundtracku k filmu Hotel Rwanda Dorothée Munyaneza, francouzský muzikant a performer Jonathan Capdevielle, norský performer a hudebník Amund Sjølie Sveen, který v inscenované přednášce Norský způsob plné sarkastického humoru představí program Oil for ART i to, čím a proč žije současné Norsko.

Žánr současného tance zastoupí například švýcarský režisér a hudebník Marco Berrettini s Marii-Caroline Hominal, kteří berou tanec jako existenciální zápas. Norská choreografka Ingri Fiksdal v taneční performanci Night Tripper zkoumá přírodu jako místo léčivých i ničivých sil, imanence a transcendence. Pro pražské uvedení ji nastuduje s šestnáctičlenným českým pěveckým sborem. Slovinská umělkyně Mala Kline uvede tanečně-hudební performanci Eden, vlámský tanečník a performer Pieter Ampe se v sólovém tanečním projektu So You Can Feel ptá, co je to vlastně dnes maskulinita. Z českých souborů uvede na festivalu nový projekt Kolonizace soubor VOSTO5.

Festival zakončí 10. října v Divadle Archa unikátní projekt, v rámci něhož se představí 420PEOPLE s kapelou Please the Trees, VerTeDance s kapelou Zrní, Petr Váša, Farma v jeskyni, Miřenka Čechová, Vojta Švejda a Tomáš Procházka, Boca Loca Lab, Dora Hoštová a Honza Čtvrtník, Handa Gote, Debris Company, Lenka Vagnerová a řada dalších osobností, s nimiž festival 4 + 4 dny v pohybu v posledních dvaceti letech spolupracoval.

Foto: Bart Stadnicki

Vlámský performer Pieter Ampe zkoumá maskulinitu.

V Desfourském paláci se uskuteční výstava s názvem Jak nic nechtít? „Dvacet let festivalu by mohlo vést k tomu, že budeme bilancovat a ohlížet se zpět. My jsme se ale rozhodli, že se nebudeme dívat zpět a položili jsme si jednoduchou otázku,“ říká kurátorka výstavy Denisa Václavová. Vystavovaná díla padesáti umělců vznikla v reakci na konkrétní prostor a snaží se odpovědět na otázku v názvu výstavy.

Kromě uměleckých programů se tématem využití opuštěných objektů budou zabývat i diskuse, přednášky, besedy či sympozium organizované Institutem plánování a rozvoje. K dispozici bude samozřejmě i komentovaná prohlídka Desfourského paláce, který byl postaven v roce 1846 v blízkosti Těšnovského nádraží. Byla zde zahrada, skleník a západní křídlo, zbourané kvůli výstavbě budovy Rudého práva. Malířská výzdoba z doby vzniku stavby patří k nejvýznamnějším dílům českého nástěnného malířství poloviny 19. století. „Za dvacet let se zatím nestalo, že by se některý z objektů, kde se festival konal, změnil na kulturní prostor. Kdyby se to aspoň jednou stalo, byli bychom rádi,“ doufá Štorek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám