Hlavní obsah

Defenestrace i Bílá hora. Češi a Němci točí drama o počátcích 30leté války

Novinky, Stanislav Dvořák

Jak si možná pamatujete z dějepisu, defenestrace se konala 23. května 1618 a šlo o to, že královské místodržící Slavatu a Martinice vyhodili z okna. Česká šlechta vedená Jindřichem Matyášem Thurnem tak protestovala proti porušování Rudolfova majestátu. Pražská Defenestrace se v těchto dnech točí na zámku Kratochvíle a poté i v samotné Praze. Jednu z hlavních rolí ve velkolepém koprodukčním filmu dostal Karel Dobrý.

Foto: Česká televize

Karel Dobrý ve filmu Defenestrace

Článek

Slavatovi a Martinicovi se tenkrát celkem nic nestalo, ale následné události byly strašlivé. Vypuklo stavovské povstání a dlouhé války decimovaly desítky let celou Evropu - údajně zemřelo až třicet procent obyvatel.

Na filmu spolupracují Česká televize, rakouská ORF a prestižní německo-francouzská televize ARTE. Režíruje ho dvojnásobný držitel Českého lva, režisér známého filmu Poupata Zdeněk Jiráský, podle scénáře Pavla Kosatíka.

Foto: Česká televize

Karel Dobrý a Zdeněk Jiráský (vpravo)

„Období, které těsně předcházelo třicetileté válce, je jednou z nejzajímavějších kapitol českých dějin. Je to zároveň jedna z mála etap, kdy naše historie formovala vývoj celého evropského prostoru. Film, který připravujeme, bude pokrývat dobu zhruba tří let, od defenestrace přes bitvu na Bílé hoře až k popravě českých pánů na Staroměstském náměstí,“ řekl  kreativní producent Jan Lekeš.

„Největší výzvou je natočit plastický obraz všech důležitých událostí tak, aby divák nebyl zahlcen složitostí problematiky a ani ochuzen o komplexní pohled.“

Bílá hora? Bude i bitva

Foto: Česká televize

Sara Sandeva

Vůdce evangelíků Jindřich Matyáš Thurn a „zimní král“ Fridrich Falcký stojí v dramatickém příběhu proti císaři Ferdinandovi II.

„Postava Jindřicha Thurna mě baví svým bohatstvím, mocí a pohnutým životem. Jako první jsme točili scénu, kdy Thurn přesvědčuje krále Fridricha Falckého, aby šel mezi vojáky a tím je morálně podpořil. Je to také moment, kdy si uvědomí, že podporoval slabého člověka a že to bude mít vliv na jeho další osud,“ řekl Karel Dobrý.

Unikátní bude v českém filmu ztvárnění bitvy na Bílé hoře, do které se kvůli obrovské náročnosti domácí filmaři moc nepouštějí.

„Práce na tomto filmu mě oslovila možností spolupráce s výraznými herci, tématem divoké doby a potenciálem výtvarného zpracování atraktivní historické etapy. Diváci se mohou těšit na krásné renesanční interiéry, skvělé kostýmy a několik válečných scén včetně bitvy na Bílé hoře,“ dodal Zdeněk Jiráský.

Reklama

Výběr článků

Načítám