Hlavní obsah

Decline jsou zpět. Místo na Wembley teď myslí na sebe

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již v polovině devadesátých let existovala pražská skupina Deep Decline. Repertoár stavěla na přehrávání písniček oblíbených The Cure, později také Depeche Mode. Následně však začala jejím členům scházet vlastní tvorba, a tak se k ní přimkli. Na přelomu tisíciletí vydali pod názvem Decline dvě alba s původními písněmi v češtině. To z roku 1998 se jmenuje Podzim, o dva roky mladší Den se otočí.

Decline - Save Your Life Video: Decline

 
Článek

„Kolem roku 2001 jsme dospěli do stadia, že jsme sice chtěli hrát, ale každý z nás si to představoval jinak. Byli jsme z toho tak bezradní, že jsme si řekli, že raději zůstaneme kamarádi a budeme spolu hrát v Deep Decline, jejichž repertoár je jasný, než bychom se rozhádali a rozešli ve zlém. Jako kapela jsme pak třeba byli na výletě v Jordánsku, chodili jsme spolu do hospody, ale nehráli jsme,“ vysvětlil Právu zpěvák, skladatel a hudebník Luděk Fiala.

V mezidobí působil v indierockových On Air a v sestavě doprovodné skupiny Petra Muka. Na jeho posledním vydaném albu V bludišti dnů byl i autorem a produkoval ho.

Foto: Hedvika Tůmová

Luděk Fiala je aktuálně duší souboru Decline.

Minialbum a klip

Před několika týdny se Decline vrátili. Představili anglicky zpívané minialbum Reborn, na kterém jsou čtyři nové skladby. K písničce Save Your Life vznikl i působivý videoklip.

„Decline ve mně zůstali,“ pokračoval Fiala. „I přesto, že kontinuita není na novém minialbu tak zřejmá. V mezidobí jsem nasbíral obrovské zkušenosti, které jsem ale poté, co Petr Muk odešel, nebyl schopen využít. Nějakou dobu jsem dokonce nedělal nic. Ale pracovalo to ve mně a loni jsem pocítil velkou potřebu se zase hudebně vyjádřit,“ řekl Fiala.

Dnes už Decline neznějí jako ryze kytarová kapela. Do jejich zvuku se výrazně vměstnala elektronika.

„Dospěl jsem k ní tak, že nápady, které jsem měl, jsem zpracoval do několika verzí. Ryze elektronické skladby existují i v kytarových podobách, stejně tak mám připravených několik kytarových písniček, které čeká proměna v elektronické. Pokud jde o elektroniku, dává mi mnohem větší prostor vyjádřit emoce a atmosféru. Vlastně už dnes obdivuju kapely, které na půdorysu kytary, baskytary a bicích dokážou tvořit živou a pestrou hudbu,“ konstatoval Fiala. Témata k textům nových písniček přišla z Fialova ryze osobního života, o čemž si myslí, že je to ten nejlepší impuls. Anglicky jsou proto, že se v té řeči cítí nejlépe. Navíc je přesvědčen, že anglická gramotnost u nás je zejména u mladších lidí na solidní úrovni.

„Ventil vnitřního pnutí mi byl vždycky jako spouštěč tvorby nejbližší. V tom je také jedna z hlavních věcí, které odlišují nové Decline od starých. Na konci devadesátých let jsme chtěli hrát a být úspěšní. Dnes už jsem dost velký realista na to, abych věděl, že to na koncert ve Wembley nevypadá. Na druhou stranu to však neznamená, že nebudu dělat to, co mě baví,“ sdělil Fiala.

Decline jsou dnes prakticky projektem jeho samotného. Spolupracuje s bývalým bubeníkem kapely Víťou Barešem, který aktuálně hraje na kytaru. Další bývalí členové se prý cítí být součástí skupiny, nicméně jsou v jiné životní fázi než Fiala a ne vždy jim umožňuje se plnohodnotně do sestavy vracet.

„Vím, že můžu počítat s jejich podporou i spoluprací na studiových nahrávkách, ale asi už je nepřemluvím k tomu, aby se mnou jeli na turné po Francii,“ usmál se Fiala. „Chystáme album s pracovním názvem Love, Fear and Rage. Jakmile bude dost materiálu, vyrazíme na koncerty po České republice.“

Reklama

Výběr článků

Načítám