Hlavní obsah

Dalího muzeum by mělo být menší

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pokud by se u Štefánikova mostu v Praze 1 opravdu stavělo muzeum Salvadora Dalího, tak by podle starosty Vladimíra Vihana (ODS) rozhodně nemohlo být tak velké, jak předpokládá studie světově proslulého architekta Daniela Libeskinda. "V tom rozměru to není možné," řekl podle ČTK v úterý Vihan na tiskové konferenci.

Foto: Archív: Letňák 2015 - Léto pro Pražany
Článek

S myšlenkou nové budovy pro výtvarné umění seznámil galerista Miro Smolák v pondělí radní Prahy 1. "Uznali jsme, že projekt je opravdu naddimenzovaný. Mluvil jsem hned s Libeskindem a ten je připraven stavbu zmenšit a upravit tak, aby se výškou přizpůsobila historickému jádru Prahy," řekl Smolák pro Právo.

Pracovní označení jako Dalího muzeum se podle galeristy ukázalo jako nešťastné: "Půjde ve skutečnosti o Palác umění, něco na způsob Gallery Building v New Yorku, což je poschoďová budova, kde v každém patře sídlí několik galerii, které platí nekomerční nájem. Byla by to šance pro české galerie, které v poslední době zkrachovaly hlavně na přemrštěném nájemném."

Podle Smoláka by nový kulturní stánek hostil i dvě divadla a koncertní sálů. "Jedno patro by bylo věnováno Dalímu a šlo by o expozici, která je běžně k vidění v Paříži, Londýně nebo ve Vídni," dodal pro Právo galerista.

Anketa

Mělo by v Praze vzniknout Dalího muzeum?
Ano
26,5 %
Ano, ale na jiném místě
29,4 %
Ne
25,7 %
Nevím
18,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 136 čtenářů.
Související témata:

Související články

Architekt Daniel Libeskind chce stavět v Praze

Daniel Libeskind (nar. 1946) první budovu začal stavět až ve svých třiačtyřiceti letech. Šlo o Židovské muzeum v Berlíně, kterým vstoupil na výsluní současné...

Výběr článků

Načítám