Hlavní obsah

Libeskind přivezl do Prahy projekt Dalího muzea

Právo, Peter Kováč, Eva Zajíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Hvězda světové architektury Daniel Libeskind představil v úterý v areálu Strahovského kláštera svůj projekt na nové Muzeum Salvadora Dalího. Praha tak zřejmě nejoriginálněji oslavila úterní 100. výročí od narození tohoto surrealistického malíře.

Foto: archiv výstavy

Hlavní část výstavy bude věnována herečce Adině Mandlové, která část svého života strávila na Dobříši.

Článek

Budova by mohla stát přímo na nábřeží Vltavy na konci Revoluční ulice. "Ačkoli to je velmi komplikovaná a složitá stavba, počítá jen s jednoduchými geometrickými tvary a liniemi. Její základní ideou je proměna kruhu na čtverec a poté opět v kruh, samozřejmě v prostoru. Pokud se podíváte na model vnitřku, zjistíte, že ani jedno poschodí nemá stejný půdorys. Návštěvníci tedy při procházení budovou zakusí transformaci zmíněných tvarů," představil Libeskind malý model stavby, který by měl podle záměru tvůrců přivést do Prahy další dva milióny turistů ročně.

Třetí muzeum na světě

Nápad se zrodil v hlavě slovenského podnikatele Miro Smoláka, který provozuje v Praze Galerii Miro a uspořádal zde už dvě výstavy Dalího grafiky, kreseb a plastik. Šlo by o třetí podobnou instituci na světě. Jedno Dalího muzeum stojí ve španělském Figueras, druhé v USA na Floridě v St. Petersburgu.

"Dnes už mohu říct, že Nadace Salvadora a Galy Dalí a muzeum ve španělském Figuearas se budou podílet na přípravě našeho projektu," řekl Smolák. V pražském muzeu by podle něj mohlo být na patnáct set Dalího děl. "Jsem v kontaktu se sběratelem Robertem Mayerem, který má největší soukromý soubor Dalího děl na světě. Je to starší muž, který nemá dědice, a sbírku by mohl vystavit v Praze," uvedl.

Muzeum by podle jeho odhadů mohlo stát asi 700 miliónů korun a přestože všechny investory zatím nemá, věří, že se sumu podaří sehnat: "Jeden z mých obchodních partnerů je ochoten do projektu vstoupit a získat další mecenáše. Čeští podnikatelé tomu zatím moc nevěří, ale v zahraničí to vypadá jinak. Předem jsme také jednali s jednou zahraniční bankou, která by do toho chtěla vstoupit."

V zadání projektu stálo, že v Praze by měl vzniknout nový víceúčelový kulturní stánek, který by měl mít stálou muzeální expozici, výstavní síň pro výstavy a umělecké veletrhy, velký koncertní sál, knihovnu o umění a apartmány pro ubytování zahraničních výtvarníků.

Libeskind představil svůj projekt i pražskému magistrátu a památkářům. "Nyní nás čekají další jednání, věřím, že výsledkem bude povolení ke stavbě," řekl. Jeho budova by měla navazovat na okolní prostor - ve spodním poschodí počítá s garážemi a poté s kavárnou, z které by bylo vidět na přilehlý park. "Na samém vrcholku by měla být střešní zahrada, která by sloužila zároveň jako vyhlídka," dodal.

Libeskind je autorem Věží svobody

Libeskindovo Dalího muzeum by se tak stalo vedle Tančícího domu Franka Gheryho a Zlatého Anděla Jeana Nouvela nejvýznamnější architektonickým dílem nejmodernější světové architektury v Praze.

Daniel Libeskind (1946) je polský žid s americkým občanstvím, který žije střídavě v USA a Německu. Jeho rodiče po válce emigrovali z Polska. V Americe byl považován za zázračné dítě ve hře na klavír - oslavovali ho jako nového Mozarta. Dal však přednost architektuře, nicméně první budovu začal stavět až jako čtyřicátník.

Šlo o velmi originální dostavbu Židovského muzea v Berlíně, kterým vstoupil na výsluní současné architektury. Newyorčany byl nedávno vyzván k účasti na soutěži o postavení budovy - památníku na místě dvojice mrakodrapů zničených teroristy 11. září 2001 a jeho projekt Věže svobody tu v obrovské mezinárodní konkurenci vyhrál a nyní se realizuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám