Hlavní obsah

Czech Press Photo vyhrála fotografie muže procházejícího dezinfekční branou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Hlavní cenu v soutěži Czech Press Photo 2020 dostal reportér ČTK Roman Vondrouš. Mezi 5000 fotografiemi uspěl se snímkem muže procházejícího v Praze dezinfekční branou, která byla nainstalována jako opatření proti šíření koronaviru.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Vítěz uspěl s fotografií muže procházejícího dezinfekční branou

Článek

Podle mezinárodní poroty výtvarně čistý obraz vyvolává pocity izolovanosti, únavy, rezignovanosti a obav. Téma pandemie koronaviru dominovalo letošnímu 26. ročníku soutěže, jejíž výsledky pořadatelé vyhlašovali prostřednictvím sociálních sítí. Fotoreportér ČTK získal hlavní cenu v prestižní soutěži po sedmi letech, naposledy podobně uspěl Michal Kamaryt v roce 2013 se snímkem bývalého politika Davida Ratha ve výtahu v soudní budově.

Czech Press Photo vyhrál snímek z demonstrace proti Babišovi

Kultura

Vondrouš na vítězné fotografii zachytil v září jednoho z účastníků Národního průmyslového summitu, který se konal v Betlémské kapli v Praze. „Už při příchodu ke vstupu do Betlémské kaple mě tato scéna zaujala. Dvě dezinfekční brány stály těsně za dveřmi a zrovna v tu chvíli do nich pronikal i sluneční svit, který v kombinaci s proudící dezinfekcí dotvořil zajímavou světelnou atmosféru,” popsal vznik vítězného snímku autor.

„Měl jsem štěstí, že muž zachycený na snímku jako jeden z mála příchozích neměl nasazenu roušku a v jeho tváři se značily jakési odevzdané emoce a únava z této nelehké doby, kterou všichni procházíme,” doplnil.

Foto: Divíšek Martin, ČTK

Vítězný snímek v kategorii Každodenní život fotoreportéra Martina Divíška z agentury EPA

„Fotografie roku má zobrazovat nejdůležitější téma uplynulého roku. Tou byla a stále je jednoznačně pandemie koronaviru. Asi každý očekával fotografii chodce s rouškou v prázdné Praze. Vítězný snímek však upozorňuje na současnou situaci trochu jinak a ve zkratce popisuje život, který nyní prožíváme,” uvedl k vítěznému snímku předseda poroty Joe Klamar. Fotografie podle něj klade otázky, zda něco takového bude už normou, součástí běžného života a jaká budoucnost lidstvo čeká.

Vondrouš v tuzemské fotožurnalistické soutěži boduje opakovaně, často se snímky z jeho oblíbeného dostihového sportu. V roce 2013 za ně získal první cenu v kategorii sportovních akcí ve World Press Photo.

V letošním ročníku soutěže Czech Press Photo pořadatelé vypsali sedm fotografických kategorií, ve všech byly snímky akcentující pandemii koronaviru; nevyhlašovaly se kategorie videa. Soutěžilo 288 fotografů, kteří přihlásili přes 5000 fotografií. Členy mezinárodní poroty byli vedle předsedy Klamara z Agence France-Presse reportážní fotografka z USA Nicole Tungová, australský fotograf Chris McGrath z Getty Images, český fotograf Herbert Slavík a šéf fotobanky ČTK Petr Mlch.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám