Hlavní obsah

Cunnigham věří v sílu lásky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Michael Cunningham, literární hvězda první velikosti, se v sobotu při čtení v Městské knihovně v Praze představil jako charizmatická osobnost. Jako romantik, který věří v sílu lásky.

Článek

"Říká se, že moje knihy jsou plné temnoty. Myslím ale, že je v nich také moře naděje. Ne že by to vždycky všechny postavy přežily, ale stejně na konci vždycky zbývá dostatek naděje do budoucnosti," uvedl autor mnoha významných románů při debatě se šéfem Festivalu spisovatelů Praha Michaelem Marchem.

Cunningham se narodil v roce 1952 ve státě Ohio. Mezi nejčtenější prozaiky se zařadil románem Hodiny (1998), který skládá poklonu Virginii Woolfové. Vynesl mu Pulitzerovu cenu a film režiséra Stephena Daldryho získal Oscara. Řada románů byla přeložena do češtiny, vydává je nakladatelství Odeon. "Jsem rád, když filmaři posunou knížku někam dál. Autor napíše to nejlepší, co v danou chvíli může. Ale třeba za pět let by to bylo dost jiné. Nejsem z těch, kteří se bojí, že jim Hollywood pokazí jejich dítě. Za prvé to není žádné dítě a za druhé to není ani svatý text. Já vždycky říkám, překvapte mě, co dokážete udělat s tím, co jsem napsal," svěřil se Cunningham.

"Jsme rádi, že Cunnigham přijel ještě letos," řekla Právu viceprezidentka Festivalu spisovatelů Praha Vlasta Brtníková. "Líbí se nám, že se program festivalu protáhl až do prosince, hostovi se můžeme i víc věnovat, i když on je taková osobnost, že žádnou reklamu nepotřebuje. Nejvíc mě na něm zaujalo, jak je otevřený a přímý. Nebojí se mluvit o sobě i svých názorech naprosto upřímně a bez vytáček." 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám