Hlavní obsah

Čtivá knižní zpověď kytaristy Luboše Andršta

Právo, Ilja Kučera ml.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Luboš Andršt je jméno, které má už více než půl století nezpochybnitelný zvuk na české, lépe řečeno československé bluesové, jazzové a do značné míry i rockové scéně. Jako kytarista a autor je především spjat s kapelami Energit, Blues Band, Jazz Q, Framus 5, spolupracoval s Jiřím Stivínem, Rudolfem Daškem, Mariánem Vargou, Martou Kubišovou a mnoha dalšími.

Foto: Petr Horník, Právo

Luboš Andršt vypráví o svém životě.

Článek

Není divu, že jeho bohaté muzikantské a životní osudy jsou přitažlivým lákadlem k obšírnému knižnímu zachycení. Lákadlem, kterému podlehl hudební publicista a novinář Ondřej Bezr, jenž už je podepsán pod knižními rozhovory s Markem Brodským, Vlastimilem Třešňákem nebo Vladimírem Mišíkem.

Stejně jako v případě titulů předchozích bylo by i u Luboše Andršta velkou chybou domnívat se, že se jedná o suchopárnou faktografickou publikaci. Naopak. Obsáhlá třistapětašedesátistránková kniha, v níž dominuje úctyhodné množství černobílých fotografií, je nadmíru čtivá a zábavná i pro naprosté hudební laiky.

V Bezrově novinářské společnosti se Andršt představuje jako dobrý vypravěč. Provází od svého dětství stráveného ve středočeské Příbrami, zasažené v padesátých letech minulého století uranovým boomem, přes návrat do Prahy, studia na průmyslovce, hudební začátky až po současnost.

Ocitáme se na jevištích, v nahrávacích studiích, na koncertních šňůrách, a to včetně té na Kubu či obskurního zájezdu do Sovětského svazu.

V roce 1995 společně s Andrštem v knize čtenář pronásleduje autem ozbrojené zloděje, kteří vykradli jeho dům ve Hvozdnici. Na druhou stranu by bylo nepřesné se domnívat, že knížka je pouhou kolekcí atraktivních muzikantských i nemuzikantských historek.

Vyplývají z ní i zobecňující myšlenky, názory a pohledy na svět, které nám umožňují lidsky hlubší poznání této mimořádné hudební osobnosti. Publikace je solidně vybavena i po faktografické stránce. Nechybí v ní kompletní diskografie ani jmenný a názvový rejstřík.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám