Hlavní obsah

ČT uvede projekt kanálu Arte

Novinky, Eva Zajíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pod názvem Rodinné příběhy se v polovině června objeví na ČT 1 ambiciózní celoevropský projekt francouzsko-německé televize Arte, kterého se jako jediná z bývalého východního bloku zúčastnila i Česká televize.

Foto: Karel Šimr

Terénní pracovníci a dobrovolníci rozdávají polévku a ošacení u plzeňského hlavního nádraží

Článek

Šest oslovených evropských stanic z Německa, Francie, Walesu, Katalánska, Norska a Česka do něj přispělo příběhy třígeneračních rodin. ČT natočila komediální sérii režiséra Karla Smyczka To jsem z toho jelen. "Všechny příběhy vznikly ve dvou verzích, nejprve jako šestidílné seriály a poté sestříhané do dvoudílných filmů. Máme k dispozici samozřejmě obě varianty, ale využijeme jen ty kratší," uvedla Jana Soprová z České televize.

Smyczkův seriál televize už odvysílala, proto jako první představí českému publiku pořad welšské televize, sociální drama Už toho bylo dost. "Je to krutý příběh o těžké životní zkoušce jedné rodiny," naznačila Soprová. ČT ho uvede v neděli 15. a poté ještě 22. června ve 20 hodin, v době, kdy jinak pravidelně uvádí vlastní premiéry.

Francouzská televize natočila příběh z venkova, Norové nabídli mystické drama Třetí znamení, německá televize příběh ze současnosti a katalánskou televizi zaujali přistěhovalci. "Po zhlédnutí celého cyklu musí diváka napadnout, jak moc jsou naše životní osudy utvářeny podnebím. Protikladnost norského a katalánského příběhu je téměř absolutní," míní Soprová.

Jednotlivá díla se od sebe natolik liší, a to i žánrově, že se je televize rozhodla odvysílat samostatně a nikoli jako souvislý cyklus. Další příběhy rodin pravděpodobně představí nejdříve koncem roku.

Související témata:

Výběr článků

Načítám