Hlavní obsah

ČT kvůli reklamě čeká na vyjádření vysílací rady

Právo, Jana Perglerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minulý pátek vyšla Sbírka zákonů, do níž byl zařazen i novelizovaný zákon o České televizi, upravující vysílání reklamy. ČT již nesmí podle Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) od toho dne vysílat reklamu na ČT 1 a ČT 24. Zákon vstupuje v platnost dnem vydání.

Foto: Profimedia.cz

Generální ředitel ČT Petr Dvořák ve středu na zasedání Rady ČT uvedl, že ČT plánovala vysílat reklamu až do 11. listopadu, jak to bylo předjednáno se zákonodárci.

Článek

Reklama však z obrazovky nezmizela. ČT zaujala vyčkávací postoj. „Dokud RRTV nepošle písemně své stanovisko, co vlastně ČT porušila, nebudeme se k ničemu vyjadřovat,“ řekl Právu ve středu mluvčí televize Ladislav Šticha.

Vysílací rada, respektive její předsedkyně Kateřina Kalistová, sdělila, že stanovila ČT lhůtu ke stažení reklamy. Pokud televize situaci napraví do požadované lhůty, vyjde z porušení zákona bez sankce.

Došlo k chybě

Generální ředitel ČT Petr Dvořák ve středu na zasedání Rady ČT uvedl, že ČT plánovala vysílat reklamu až do 11. listopadu, jak to bylo předjednáno se zákonodárci. „Už jsem ale zaúkoloval naše právní oddělení, aby se k tomu vyjádřilo,“ řekl.

Předseda senátní komise pro sdělovací prostředky a spoluautor změny zákona o ČT senátor Jiří Oberfalzer (ODS) ve čtvrtek pro iDNES přiznal, že spoluvinu na současné situaci kolem ČT mají i politici. „Upravovali jsme hned několik zákonů a usoudili jsme, že se ty změny nějak sejdou, ale teď to vypadá, že se to nestalo. Došlo nejspíš k chybě a my jsme ji při upravování proporcí zákona o ČT neodhalili,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám