Hlavní obsah

Co přinese filmový Projekt 100

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

17. ročník filmové přehlídky Projekt 100, který startuje 13. ledna v pražském kině Světozor, představí šest filmů. Kromě klasických děl uvede i výběr nejnovějších snímků, které aspirují na to stát se v budoucnu milníky evropské kinematografie.

Článek

Velká láska

Pierre Étaix natočil komedii o plachém dobyvateli, který si užívá nevěru jen ve svých snech. Melancholická klauniáda zakotvila mezi díly Jacquese Tatiho a Luise Buñuela.

Pierre je typický maloměstský casanova, který má přítelkyň nepočítaně. K oltáři se ho podaří přivést až děvčeti z dobré rodiny - milé Florence. Pierrovi se tak nabízí pohodlný život a práce ve tchánově firmě. Po deseti letech ale k Pierrovi nastupuje nová, krásná sekretářka...

Le Grand amour, Francie, 1969, 87 min., české titulky, režie: Pierre Étaix, hrají: Pierre Étaix, Annie Fratelliniová, Nicole Calfanová, Alain Janey, Ketty Franceová...

Erotikon

Zlo, láska, nenávist, vášeň a smyslnost ve snímku režiséra, který vyvedl český němý film z temnot neumětelství a provinčnosti na světové výsluní.

Elegantní světák George, najde na noc přístřeší v domku dobráckého železničního hlídače. Shodou okolností se ocitne o samotě s jeho dcerou Andreou a zapůsobí na ni tak, že se mu dívka zcela poddá. Andrea později odejde z domu a po čase porodí dítě, které však zemře. Nic netušící George mezitím pokračuje ve svém zhýralém životě. Teprve po letech potkává Andreu, z níž je již vdaná žena. Opět ji začne svádět - a Andrea mu opět podléhá...

Drama, Československo, 1929, 87 min., černobílý, režie: Gustav Machatý, hrají: Karel Schleichert, Ita Rinaová, Olaf Fjord, Theodor Pištěk, Charlotte Susaová...

Další rok

Režisér Mike Leigh, šestkrát nominovaný na Oscara, občas přezdívaný jako antropolog s kamerou, přichází s další studií lidských osudů.

Kolem šťastného manželského páru obíhají nešťastné a osamělé životy jejich přátel a příbuzných. Jako jejich důvěrníci vidí do jádra všech jejich zamotaných životů, do jejich přátelství a osamělosti, do naděje a zoufalství, do vzniku nového i zániku starého. A to vše by bylo v pořádku, pokud by se jedna neprovdaná kamarádka nezamilovala do jejich syna.

Another Year, Velká Británie, 2010, 129 min., české titulky, režie: Mike Leigh, hrají: Jim Broadbent, Lesley Manvilleová, Ruth Sheenová, Oliver Maltman, Peter Wight...

Puškvorec

Polský režisér Andrzej Wajda se ve svém filmu Puškvorec již po čtvrté vrací k próze klasika polské literatury Jarosława Iwaszkiewicze. Puškvorec je mnohovrstevným zamyšlením nad smrtí a úzkou hranicí mezi životem a smrtí.

Kostru nevšedního snímku tvoří příběh Marty, osamělé manželky maloměstského lékaře, která se v poválečné době vyrovnává se ztrátou obou synů a postupně se sbližuje s prostým mladíkem Boguśem.

Tatarak, Polsko, 2009, 85 min.,. České titulky, režie: Andrzej Wajda, htrají: Krystyna Jandaová, Pawel Szajda, Jan Englert, Jadwiga Jankowska-Cieslaková, Julia Pietrucha...

Druhá strana mince

Černá komedie Druhá strana mince je nejzdařilejší polskou filmovou produkcí posledního desetiletí. Hraný debut dokumentaristy Boryse Lankosze překvapil řemeslnou a dramaturgickou precizností stejně jako skvělým hereckým obsazením.

Hrdinkou černé komedie ze stalinistického Polska je osamělá třicátnice Sabina, pocházející ze vzdělané vlastenecké rodiny. V jejím životě se objeví pohledný mladík, který v ní probudí lásku a vydíráním se ji pokusí přimět, aby udávala své kolegy ze zaměstnání.

Rewers, Polsko, 2009, 99 min., české titulky, režie: Borys Lankosz, hrají: Agata Buzeková, Krystyna Jandaová, Anna Polony, Marcin Dorocinski, Adam Woronowicz...

Dobré srdce

Nostalgická tragikomedie nás zavádí do jednoho newyorského baru, jehož neurvalý majitel Jacques už chce pověsit řemeslo na hřebík.

Najde si proto na ulici svého následovníka, mladého pobudu a snílka Lucase, kterého začne zaučovat. Všechno jde podle plánu. Až jednoho deštivého večera do pánského baru vejde krásná a namol opilá letuška. Lucas se bezprizorní cizinky ujme a nabídne jí útočiště. Přítomnost ženy atmosféru baru zcela promění, což cholerický majitel nese s nelibostí. Od této chvíle už se události mohou vyvíjet jen špatným směrem.

The Good Heart, Dánsko/Island/USA/Francie/Německo, 2009, 95 min., české titulky, režie: Dagur Kári, hrají: Paul Dano, Brian Cox, Stephanie Szostaková, Damian Young, Isild Le Bescová...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám