Hlavní obsah

Chytilová slaví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Režisérka Věra Chytilová slaví dnes 75. narozeniny. Původně studovala architekturu, ale ještě před dokončením se upsala filmu, kde začínala jako klapka a skriptka.

Foto: Lenka Hatašová

Hlavními protagonisty projektu jsou umělci Leona Machálková a Zdeněk Podhůrský

Článek

Teprve pak studovala na FAMU u profesora Otakara Vávry mimo jiné společně s Jiřím Menzelem, Evaldem Schormem, Jaromilem Jirešem a Janem Němcem, s nimiž také v roce 1965 natočila filmový soubor pěti Hrabalových povídek Perličky na dně. Jedním z nejčastěji obsazovaných herců se stal v jejích filmech Bolek Polívka, spolupráce začala ve filmu Kalamita a pokračovala Šašek a královna.

Chytilová je autorkou filmů Hra o jablko, Panelstory, Kopytem sem, kopytem tam, Pasti, pasti, pastičky, podílela se i na několika dokumentech z cyklů Gen a Jak se žije... Obdržela řadu ocenění a uznání na domácích i zahraničních filmových festivalech. Mimo jiné je držitelkou Českého lva za dlouholetý přínos české kinematografii.

A co by chtěla ještě ve své tvůrčí práci stihnout? "Nebaví mě něco stíhat, ale žít na plné pecky. ...Když ležet ve vaně, tak usnout. Když spát, tak tvrdě. Když číst, tak nekonečně."

Reklama

Výběr článků

Načítám