Hlavní obsah

Chráněný obřadní tanec zavádka je na Slovácku stále k vidění na hodech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obřadní tanec zavádka patří mezi nejvýraznější projevy lidové kultury Hanáckého Slovácka a je pevně zakotven v místní tradici. Díky činnosti Etnografického ústavu Moravského zemského muzea byl zapsán na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury ČR.

Foto: Miroslav Homola

Obřadní tanec zavádka je stále k vidění na Slovácku při hodových slavnostech.

Článek

„V loňském roce byla zpracována nominace pro ministerstvo kultury ČR, které ji schválilo, a od sedmnáctého prosince loňského roku je zavádka součástí Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky…

Cílem zápisu není jen zmapování a následná ochrana statku, ale je také oceněním dlouholeté dobrovolné práce obyvatel mnoha koutů jižní Moravy, kteří po staletí udržují dědictví svých předků,“ informovala Petra Mertová, vedoucí Etnografického ústavu Moravského zemského muzea v Brně.

Zaváďka nebo také zavádka

  • Je starý lidový zvyk, který se udržel jen ve dvou desítkách obcí na Slovácku. Pomalý důstojný tanec ve tříčtvrtečním taktu bývá jedním z vrcholů hodových slavností, a protože se ho účastní několik desítek párů, nabízí také nádhernou podívanou na bohatě zdobené lidové kroje.
  • Nejznámější a největší je zaváďka ve Velkých Bílovicích, které jsou tímto tancem a jeho tradicí, udržovanou a prakticky nezměněnou již přes 140 let, známé. Každoročně se zde hodů a tedy i zaváďky, účastní kolem 60 krojovaných domácích párů.
  • Celá tradice začíná již dlouho před hody, kdy chlapec shání zavaděče. Zavaděč je ženatý muž – mužák, který za svobodna chodil v kroji v chase. Stárkám mohou zavádět pouze mužáci, kteří za svobodna v minulosti také stárkovali.

Hruboskalsko je rájem filmařů. Místní dominantou je romantický zámek

Tipy na výlety

KVÍZ: Jak dobře znáte Moravu?

Cestování

Reklama

Související témata:
Kultura na venkově
Zavádka (tanec)

Výběr článků

Načítám