Hlavní obsah

Četnické humoresky pokračují novými díly

Novinky, Eva Zajíčková

Dalších třináct dílů televizního seriálu Četnické humoresky, který každý čtvrtek sledovala polovina televizního publika, bude od dnešního večera vysílat ČT 1. Druhou řadu natočil opět režisér Antonín Moskalyk v brněnském studiu. První díl se jmenuje Klaudynka.

Foto: koprivnice.cz

Kopřivnický Drtič

Článek

"Původně jsem před lety nabízel televizi pokračování Dějin kriminalistiky. Divácká obliba humoresek ale ukazuje, že četníci byli dobře vybrané téma. Humoresky jsou asi tak oblíbené proto, že o prvorepublikových četnících tu ještě nikdo nic podobného nenatočil. Předválečné období dosud v myslích diváků představovali hlavně policejní rada Vacátko a jeho kolegové z Hříšných lidí města pražského," řekl režisér Právu.

Točilo se v kasárnách

Jeho seriál těží z praxe četnických pátracích stanic, předchůdkyň dnešní kriminální služby, a zločinů, které řešily. Scénáristé hledali inspiraci v archivech, část jich našli dokonce v předválečném četnickém magazínu. Štáb natáčel dosavadních šestadvacet příběhů v autentickém prostředí - v bývalých vojenských kasárnách v Brně.

Podle Moskalyka potáhnou seriál i nadále představitelé titulních rolí Tomáš Töpfer a Ivan Trojan, ale některé postavy zmizí: například poručík Stanislava Zindulky odejde do penze a kuchařka Andělka Andrey Elsnerové se vdá.

Arazíma okouzlí lékařka

Další naopak přibudou: v jednom z dílů si zahraje Valérie Zawadská s Borisem Rösnerem dvojici podvodníků a hned v několika příbězích vystupuje ruská herečka Olga Krasko, která představuje nemanželskou dceru Arazíma (Töpfer) Klaudii. Scenáristé připsali roli doktorky Karličky (Libuše Šafránková), jejího manžela bude hrát Jan Hartl, otce Luděk Munzar a matku Věra Galatíková. V epizodách se objeví i Václav Postránecký nebo Ilja Racek.

"Nic bližšího ale o jednotlivých příbězích prozrazovat samozřejmě nechceme. Jen ať se lidé dívají," vtipkuje Moskalyk. Přesto ale prozrazuje alespoň to, že Arazímova přítelkyně na čas odjede a mezitím ho okouzlí půvabná lékařka. A že jeho kolega Bedřich (Ivan Trojan) se zamiluje do nemanželské dcery Klaudie.

Humoresky diváky lákají

V seriálu se vystřídaly stovky herců a skoro dva tisíce komparsistů. Přesto podle Moskalyka stále ještě existují i ti, kteří si v jeho příbězích nezahráli. S mnoha spolupracoval už v minulosti: například Libuše Šafránková si zahrála Barunku v jeho dnes už legendárním filmovém zpracování Babičky Boženy Němcové.

Četnické humoresky dnes vedou žebříček nejsledovanějších pořadů veřejnoprávní televize a pravidelně porážejí Novu a její romantické filmy podle spisovatelky Danielle Steelové. "Zdá se, že čeští diváci chtěli vidět domácí prostředí i problémy. Čekáme tedy, že nová řada seriálu naváže na reprízy ještě úspěšněji," uvedla Bohuslava Holubová z tiskového oddělení.

Seriály nemusí být pokleslé

Podle analytika programu České televize Karla Zemana měla repríza první série humoresek obdobně velkou odezvu, jako při své premiéře před dvěma lety. "Letos je sledovalo v průměru 24,4 procenta dospělých, při premiéře to bylo 26 procent," upřesňuje.

Veřejnoprávní televizi tak repríza humoresek dokázala získat až 45% podíl na trhu. Napodruhé v publiku přibyli muži. "Těší mě, že rostla sledovanost s vyšším věkem a s vyšším vzděláním diváků. To je přece důkaz, že televizní seriály nemusí nutně být pokleslým žánrem a zároveň získají sledovanost, o jakou by určitě stály i komerční stanice," podotýká Moskalyk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám