Hlavní obsah

Česká televize natočila vzpomínkový pořad na Jiřího Voskovce

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poctu Jiřímu Voskovcovi odvysílá Česká televize v neděli na ČT 1. Je to jeden z pořadů, který veřejnoprávní stanice věnovala letošnímu výročí zakladatelů Osvobozeného divadla. Voskovec a Werich by se letos oba dožili sta let.

Článek

Na Jiřího Voskovce a zejména na druhé období života, které strávil v emigraci v USA, vzpomínají v pořadu bývalý člen divadla Semafor a novinář Jiří Planner, kameraman Miroslav Ondříček, hudební publicista Jiří Černý, dopisem se připojili i spisovatelé Josef Škvorecký a bývalý prezident Václav Havel.

Nejvíce tu ale zaznívá hudba - písně VW zpívají kromě moderátora Jiřího Suchého i Jitka Molavcová, Karel Gott, Eva Pilarová, Soňa Červená, Ondřej Havelka, Rudolf Pellar, Jan Spálený a Antonín Gondolán, doprovází je skupina divadla Semafor a orchestr Ondřeje Havelky Melody Makers.

Při natáčení byla pokřtěna i deska vzpomínek Jiřího Voskovce, které s ním natočil redaktor Svobodné Evropy Jiří Planner pod názvem Relativně vzato. V USA sice vyšla již v roce 1975, ale teprve teď se objevuje jako CD i v Česku. Ale úplně neznámá tu není, byla to jedna z desek, které lidé nejčastěji tajně vozili přes hranice. Součástí CD je i poslední živý rozhovor Voskovce a Wericha, který se uskutečnil ve Vídni roku 1974.

Natáčení přineslo i hudební kuriozitu - poprvé po letech na něm zazpívala Soňa Červená, která jako první hrála Káču v muzikálu Burtona Lanea Divotvorný hrnec. Voskovec a Werich ho po válce uvedli ve vlastní úpravě v Praze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám