Hlavní obsah

Česká divadla uvedou díla Balzaka, Kafky i Haška

Právo, Radmila Hrdinová

Druhé polovině divadelní sezony budou dominovat dramatizace velkých světových románů i zamyšlení nad historií i současností české společnosti. Romány českých i světových autorů se nechala inspirovat řada divadel.

Foto: Ivan Kahún

Jiřina Bohdalová a Milan Kňažko jsou protagonisty inscenace Gin Game v Divadle Na Jezerce.

Článek

Už v lednu uvede soubor ostravského Divadla Petra Bezruče dramatizaci románu Viktora Fischla Dvorní šašci. Příběh čtyř vězňů a jednoho velitele tábora zaujal před časem Miloše Formana, který ho chtěl zfilmovat, nyní se jej ujme režisér a dramatizátor Jakub Nvota.

Český román Olgy Scheinpflugové si v roce, kdy uplynulo 130 let narození Karla Čapka, zvolilo pražské Divadlo na Vinohradech a uvede ho v dramatizaci Jana Vedrala. V režii Radovana Lipuse ztělesní Čapka herec Jan Šťastný, o Olgu se podělí Hana Maciuchová, Andrea Elsnerová a Tereza Císařová.

Na vynikající herecké osobnosti Jiřiny Bohdalové a Milana Kňažka láká inscenace hry Gin Game pražského Divadla Na Jezerce, která bude mít premiéru již začátkem února.

Osobitou podobu Haškova Švejka, která spojuje románový příběh s osudem spisovatele a úvahou nad smyslem Švejka dnes, uvidí diváci Městských divadel pražských. Inscenace čerpá z textů Jaroslava Haška, Bertolta Brechta i Petry Hůlové a vzniká v koprodukci Městských divadel pražských se Staatstheater Augsburg v režii německého režiséra Armina Petrase.

Na velké romány vsadilo Klicperovo divadlo v Hradci Králové, kde budou mít premiéru Velký Gatsby Francise Scotta Fitzgeralda (březen) i Remarquovi Tři kamarádi (červen).

V pražském Divadle Na zábradlí přivede na scénu režisér Jan Mikulášek Ztracené iluze Honorého de Balzaka. A v závěru sezony se Tolstého Vojna a mír objeví v repertoáru Městských divadel pražských a Dostojevského Idiota nastuduje šéf činohry pražského Národního divadla Daniel Špinar.

Otázkami po smyslu a podobě české minulosti i současnosti se zabývá řada inscenací, jež budou mít premiéru v druhé polovině sezony. Otázku stárnutí populace a podobu dnešního stáří přinese autorská inscenace brněnského Divadla Husa na provázku Domov na konci světa v režii Anny Davidové. Husitská trilogie Městských divadel pražských je jevištní koláží všech tří dramat Aloise Jiráska Jan Hus, Jan Žižka a Jan Roháč. Tématem je historie jako obraz cesty od ideálu k politice a od politiky k terorismu.

Pokus o odmytizování Jiráskovy Lucerny podniknou herci Národního divadla moravskoslezského v Ostravě pod vedením režiséra Januse Klimszy. A to jako první díl zamýšlené trilogie o české národní povaze skrze laboratorní interpretaci klasického textu.

Do minulosti míří i brněnská divadla. Činohra Národního divadla Brno se vrací ke hře Dobové tance Karla Steigerwalda, Městské divadlo Brno uvede muzikál Devět křížů na námět pověsti o vraždě z vášně, jež se odehrála v 16. století nedaleko Velké Bíteše.

Do blízké budoucnosti, kde svět ovládnou technologie a mimozemská civilizace, zamíří poslední část hudební trilogie Osudová komedie Stanislava Moši a Zdenka Merty Ráj.

Světové operní premiéry

Zajímavé tituly nabídne i opera. Skladatel a dirigent Marko Ivanović a režisér David Radok se inspirovali osudy autora Stalinova pomníku, sochaře Otakara Švece, k původní opeře Monument, jež bude mít světovou premiéru v Národním divadle Brno. V Jihočeském divadle v Českých Budějovicích zazní rovněž ve světové premiéře opera Wintonův vlak skladatele a dirigenta Maria De Rose o siru Nicholasi Wintonovi a jeho záchraně židovských dětí. Ostravská opera uvede v české premiéře kafkovskou operu Proces minimalisty Philipa Glasse. Nově otevřená Státní opera v Praze přinese jako první premiéru operu Karla Szymanovského Král Roger o panovníku, za jehož vlády doznala Sicílie ve dvanáctém století nebývalého rozkvětu.

Přehled premiér

17. 1. Domov na konci světa, Divadlo Husa na provázku, Brno

31. 1. Dvorní šašci, Divadlo Petra Bezruče, Ostrava

25. 1. Husitská trilogie, Městská divadla, Praha

7. 2. Monument, Národní divadlo, Brno

8. 2. Ráj, Městské divadlo, Brno

10. 3. Švejk – Schwejk, Městská divadla, Praha

20. 3. Český román, Divadlo na Vinohradech, Praha

26. 3. Laterna, Národní divadlo moravskoslezské, Ostrava

3. 4. Král Roger, Státní opera ND, Praha

6. 5. Wintonův vlak, Jihočeské divadlo, České Budějovice

9. 5. Devět křížů, Městské divadlo, Brno

4. 6. Idiot, Národní divadlo, Praha

12. 6. Ztracené iluze, Divadlo Na zábradlí, Praha

18. 6. Proces, Národní divadlo moravskoslezské, Ostrava

V Národním divadle se k opeře Jaromíra Weinbergera Švanda dudák, která navazuje na Tylovo drama, vrátí režisér Vladimír Morávek.

Reklama

Výběr článků

Načítám