Hlavní obsah

Čechomor chystá vánoční překvapení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novou desku, která se bude jejich dosavadní diskografii poněkud vymykat, dokončuje v těchto dnech skupina Čechomor. CD bude totiž součástí rozsáhlejšího projektu o pověstech a legendách hradů a zámků, který členové této populární kapely obzvláštní krásou a silou emotivních lidových písní.

Foto: Jakub Deml, Právo

Karel Holas z Čechomoru

Článek

Podle mluvčího vydavatelství Supraphon Vladana Drvoty si v tomto projektu přijdou na své milovníci lidových melodií proslavených kapelou Čechomor a zároveň i ti, kteří mají rádi tajemno, staré pověsti, strašidla a záhady. "Mistři úprav moravského hudebního folkloru umí z dávného notového záznamu a textu vytvořit píseň, která udeří jakoby zbrusu nová, ale zakořeněná ve všech starobylých pramenech, fascinujících krásou a silou emocí," řekl Drvota.

Příběhy nazvané Modrovous, Komteska Muzika, Jasmína, Kamenná tvář, Katova předtucha a Poklad bezhlavého rytíře na nahrávce nazvané Pověsti moravských hradů a zámků, která vyjde koncem měsíce, vypráví Miroslav Vladyka. Podle Drvoty je na jaro příštího roku plánováno pokračování nazvané Pověsti českých hradů a zámků.

"Na podzim 2009 vyjde podobná kompaktní deska o slezských hradech a zámcích," uvedl Drvota. Na každém albu bude šest až sedm písniček z dílny skupiny Čechomor, takže v průběhu roku vznikne kolem dvou desítek nových písniček Karla Holase a Franty Černého s touto tematikou. V přípravách je i speciální letní koncertní turné Čechomoru, kapely, která letos oslavila dvacet let existence. Její členové by měli vystupovat také v autentických prostředích hradů a zámků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám