Hlavní obsah

Casanova nebyl jen svůdník, ale také filosof a ekonom

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Giacomo Casanova se stal vzorem nebezpečného svůdníka, jemuž podlehne každá žena, a proto se ho musí obávat všichni manželé. Tento schematický obraz, vytvořený zapšklými moralisty, ovšem neodpovídá skutečnosti.Casanova si uměl užívat. Peníze, které vydělal, rychle roztočil, byl rozený dobrodruh, ale také měl široký rozhled a nechyběl mu ani kritický duch.

Foto: Jiří Zerzoň

Radvanická společnost VVUÚ se zabývá výzkumnou činnost v oblasti protivýbuchové ochrany, zkušebnictvím, certifikací výrobků atd

Článek

Jasně to dokazuje kniha Trochu jiný Casanova, kterou sestavil překladatel Josef Hajný z Casanovových vlastních textů.

Úvodní stručná autobiografie ukazuje, jak dobrodružný život vedl Casanova. Úspěchy se střídaly v neuvěřitelně rychlém sledu s pády. Ale přináší i filosofické texty, v nichž se zamýšlí nad otázkou poctivosti, nad tím, proč podvodníci slaví takový úspěch. Text nic neztratil nejen na aktuálnosti, ale ani na provokativnosti. Podvodník je podle něj zlý a podlý, ale zůstává člověkem, zatímco podvedený poctivec je hlupák.

Casanova hodně sází na rozum, ale je skeptik. Nevěří, že lze lidstvo osvítit. A tak se neostýchá radit panovníkům, jak zaplnit svou kasu tak, že využijí lidské víry ve štěstí a budou pořádat loterie. Je pragmatik, který nevěří ani v obecné ideály, jako je volnost a svoboda. Jasně to ukazuje Rozhovor filantropa Robespierra s misantropem galejníkem Bonne-voillem, který se klidně nechal prodat do otroctví, zůstává však sám sebou a nenechá se semlít ve jménu vyšších ideálů. Francouzská revoluce mu neučarovala, viděl ji jako krvavou  a domníval se, že její aktéři se chtěli především obohatit sami.

Casanova se však nebojí ani uvažovat o sebevraždě a o tom, co mu brání ji uskutečnit.. Ale dokáže být také malicherný a používat úderů pod pás, což ukazuje jeho dopis majordomovi duchcovského zámku. Kniha přináší plastický obraz fascinující osobnosti, která i dnes působí živě.

Giacomo Casanova Trochu jiný Casanova

Argo 152 stran

Reklama

Výběr článků

Načítám