Hlavní obsah

Čarodějka i Král Otakar mají premiéry

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiéry druhého zářijového týdne svědčí o tom, že divadla už jedou naplno. Od muzikálu Čarodějka až po u nás málo známého Grillparzerova Krále Otakara nabízejí pestrý repertoár.

Foto: Tereza Střípková

Karel Heřmánek ml. v inscenaci komedie Hra, která se zvrtla v Divadle Bez zábradlí.

Článek

Po Antické Štvanici, která zahájila sezonu ve Vile Štvanice, sáhli i studenti DAMU po antické klasice. V Divadle Disk má 13. září premiéru Euripidovo drama Orestes, které klade otázku, zda syn má právo pomstít vraždu otce tím, že zabije matku-vražedkyni. Se studenty Katedry činoherního divadla hru nastudoval režisér Štěpán Pácl.

Pod titulem Kincugi aneb Věř si, čemu chceš uvede 13. září poprvé své dystopické (ko)mediální leporelo Buranteatr Brno. Jeho autorem je Patrik Boušek a režisérkou Tereza Říhová. Autoři satirickým způsobem reflektují současnou společensko-politickou krizi a fenomén fake news skrze nepříliš optimistickou vizi naší budoucnosti.

Foto: archiv divadla DISK

Inscenaci Euripidovy tragédie Orestes uvede pražské Divadlo DISK.

Pražské Divadlo Bez zábradlí uvede rovněž 13. září v české premiéře komedii trojice britských autorů s názvem Hra, která se zvrtla, jejíž inscenace se hraje s velkým diváckým úspěchem již třetím rokem v londýnském West Endu.

Mysteriózní komedie, v níž figuruje i jedna vražda, představuje smršť nepředvídatelných situací, se kterými se herci pokoušejí vyrovnat zoufalou snahou dovést představení do konce. V režii Karla Heřmánka hrají Dana Morávková v alternaci s Anežkou Rusevovou, Nikol Kouklová, Karel Heřmánek ml., Josef Carda a další.

Producent František Janeček uvádí na domácí scénu další světový muzikál. Je jím Čarodějka Stephena Schwartze a Winnie Holzmanové s podtitulem Neuvěřitelné příběhy čarodějek ze země Oz. Muzikál podle novely Wicked: Život a časy Zlé čarodějnice ze Západu od Gregory Maguire má českou premiéru v GoJa Music Hall na pražském Výstavišti v sobotu 14. září.

V hlavních rolích se představí Markéta Pešková, Elis Ochmanová, Kateřina Herčíková, Natálie Grossová, Nikola Ďuricová, Lukáš Randák, Monika Sommerová a další muzikálové hvězdy. Inscenaci režijně nastudoval Martin Novotný a hudebně Pavel Kantořík.

Městská divadla pražská přivádějí po dvou stech letech v české premiéře na scénu Divadla Komedie historickou tragédii rakouského dramatika Franze Grillparzera Sláva a pád krále Otakara. A to v novém překladu Radka Malého a v režii Michala Háby. Před premiérou 15. září proběhne v Komedii křest knižního vydání textu hry, jímž Městská divadla pražská otevírají vlastní edici nových či málo známých her.

Text se dotýká jedné z nejdramatičtějších etap českých a rakouských dějin, období vlády Přemysla Otakara II., který dovedl České země a Moravu na vrchol slávy, diplomacií i silou vybudoval evropské impérium sahající až k pobřeží Jadranu. Politické intriky i lidské slabosti jej ale dovedly k tragickému pádu.

Na troskách jeho říše povstala rakouská monarchie založená „moderním politikem“ Rudolfem Habsburským. Pro kontroverzní téma byla hra až dosud v Čechách opomíjena. Od režiséra Michala Háby lze očekávat, že na dvě stě let starý text pohlédne z perspektivy současných divadelních prostředků. V inscenaci hrají Martin Pechlát, Radka Fidlerová, Vojtěch Dvořák, Aleš Bílík, Jiří Štrébl a další.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám